Depremden 69 gün sonra Adana’daki hasarlı bina sayısı netleşti
Adana’da 2 bin 869 bina, ağır hasarlı durumda. İMO Adana Şube Başkanı Aksungur, “Hasarlı binada artık yaşaması mümkün olmayan insanlar için acilen çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi
Murat Yıldız
ADANA - Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Adana İl Müdürlüğü, 18 Nisan’da kentteki orta ve ağır hasarlı bina sayısını açıkladı. İl Müdürlüğü’nün incelemelerinin ardından 418 kişinin hayatını kaybettiği Adana’da, 5 bin 136 binanın orta, 2 bin 869 binanın da ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Kilitli olduğu için girilemeyen ve tespit yapılamayan bina sayısı ise 48 bin 802.
‘100 BİN İNSANIN YAŞAM ALANINA DENK DÜŞÜYOR’
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, açıklanan rakamlara göre sadece orta hasarlı 5 bin 136 binanın, tahmini beş daire üzerinden ortalama hesapla 100 bin insanın yaşam alanına denk düştüğünü söyledi.
Aksungur, “Buna ağır hasarlı 2 bin 869 binayı da eklersek sayı daha da yükseliyor. Bu, 100 binin üzerinde insanın yaşam alanlarından kopması demektir. Bu kadar insanın barınma sorunun, acilen çözüme kavuşturulması gerekiyor. Hasarlı binada artık yaşaması mümkün olmayan insanlar için acilen çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi.
‘MARAŞ VE ADIYAMAN’DA TAM BİR BELİRSİZLİK VAR’
Adana’dan heyet olarak depremin en büyük yıkımlara neden olduğu Maraş ve Adıyaman’a defalarca gittiklerini kaydeden Aksungur, şunları söyledi: “Adıyaman ve Kahramanmaraş’ın merkezi başta olmak üzere Elbistan, Göksun, Nurhak, Pazarcık, Gölbaşı ve diğer ilçeler ile kırsal alanda incelemelerde bulunduk. Bu yerleşim yerlerinde tespitler halen tam anlamıyla yapılmadığı için yıkılan bina sayısı netleşmiş değil. 6 Şubat depremlerindeki görüntü şu an ortada yok. Yıkım yaşanan alanların büyük çoğunluğu ise şimdi bomboş… Depremden arta kalan enkazları ise nereyi boş bulurlarsa oraya döküyorlar. Sulak ve tarım alanlarına kadar boş bulunan her yere dökülüyor. Çadır, barınma, gıda ihtiyacı gibi sorunlar çözülmüş gibi ama yeterli değil. Konteyner kent bölgeleri altyapı sorunları nedeniyle kurulmuş değil. Elektrik, su, kanalizasyon ve konteyner temel ve kurulum altyapısı oluşturmak zaman alacak gibi görünüyor.
Ekonomik ve sosyal yaşamın sürdürülebilmesi için Kahramanmaraş ve Adıyaman’da hafif prefabrik çarşı ve ofis kurma çalışmaları da devam ediyor ama büyük yıkıma uğramış alanların eski haline nasıl getirileceği konusundaki karışıklık ve belirsizlik devam ediyor. Az, orta ve ağır asarlı binaların akıbeti de konusunda da yine tam bir belirsizlik hakim. Ağır hasarlı binaların yıkımlarının devam edeceği düşünülse de orta ve az hasarlı yapılarla ilgili nasıl bir yol izleneceği her kademedeki yetkililerin çelişkili. Karmaşık açıklamaları belirsizliğin devam edeceğini gösteriyor.”