Depremin kayıpları ölü mü sayılacak: Gaiplik kararı nedir?
53 bin 237 kişinin yaşamını yitirdiği 6 Şubat depremlerinde bir de haber alınamayan kayıplar var. Depremin üzerinden 1 yıl geçti kayıpların akıbeti ne olacak? 'Gaiplik' nedir, nasıl uygulanır?
DUVAR - 11 ilde büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depreminde 53 bin 237 kişi hayatını kaybetti ancak bir de kayıplar var. Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen kendisinden haber alınamayan kayıplar için 'gaiplik kararı' tartışması gündemde.
Peki kayıplar ölü mü sayılacak, kayıp yakınları ne yapmalı?
YAKINLARININ MAHKEMEYE BAŞVURUSU GEREKİYOR
'Gaip' kelimesinin anlamı, “nerede olduğu bilinmeyen, göz önünde olmayan” demektir. Hukuken 'gaiplik' de nerede olduğu bilinmeyen kimselerin haklarının ve borçlarının ne olacağına ilişkin getirilmiş bir çözümdür.
Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden çok uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli bir olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine, mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.
GAİPLİK KARARIN SONRA CENAZE BULUNURSA NE OLACAK?
Gaipliğine karar verildikten sonra kişinin cesedi bulunursa, aile kütüklerine ölümü işlenir.
Kişinin hakkında gaiplik kararı verilmesi ölümün hukuki sonuçlarını doğurur.
GAİPLİK KARARINDAN SONRA KİŞİ ORTAYA ÇIKARSA NE OLUR?
Gaipliğine karar verilen bir kimsenin, daha sonra ortaya çıkması halinde, kendisinin müracaatı üzerine mahkemece gaiplik kararı kaldırılır ve bu karara dayanılarak ilgilinin aile kütüğündeki nüfus kaydına işlenir.