Depremzede öğrencilerden yemek parası isteyen TED Koleji'ne tepki
Maraş merkezli depremlerde hasar gören TED Hatay Koleji öğrencilerinin nakil olmak istedikleri TED Mersin Koleji'nin öğrencilerden yemek, kitap ve servis parası istemesi tepkilere neden oldu.
DUVAR - Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat günü meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde en fazla can kaybının yaşandığı il olan Hatay'da arama kurtarma ve yardım çalışmaları devam ediyor. Kentin büyük bölümü depremde yıkılırken binası hasar gören Türk Eğitim Derneği (TED) Hatay Koleji öğrencileri de çevre illere nakillerini almak istedi.
Öğrencilerin bir bölümü ikinci yarıyıl için TED Mersin Koleji'ne başvurdu, ancak velilerin aktardığına göre Mersin'deki TED Koleji, kendi depremzede öğrencilerinden ikinci dönem için 6 bin 500 lira yemek parası, 2 bin 500 lira kitap parası ve mesafeye göre 6 bin lirayı bulan servis ücreti talep etti.
TED Koleji'nin genel merkezini arayan velilere net bir yanıt verilmezken, sadece 'not alıyoruz, bilgilendirme yapılacak' demekle yetinildi. Tepkilerin artmasının ardından kitap ile üniforma parasından vazgeçildi.
'YILLIK ÜCRETİ PEŞİN ÖDEMİŞTİK'
TED'in her yıl burs için bağış topladığını hatırlatan veliler, tepkilerini şöyle dile getirdi:
"Deprem dolayısıyla işçisinden, memuruna, sanatçısından sporcusuna herkes çeşitli kurumlara küçük ya da milyon liraları bulan bağışlar yapıyor dayanışma amacıyla. Özel okul dernek ve platformları da 2 bini aşkın okulda 20 binden fazla öğrenci için ikinci yarı yılda tam burslu kontenjan açtı, yani kendi öğrencisi olmasa da hiçbir ücret talep etmiyorlar. Örneğin Hatay'da yerel Ekin Koleji'nden Konya'ya giden arkadaşlarımız oldu, orada Türkiye genelinde şubeleri olan bir kolej, kendi öğrencisi olmadığı halde hiçbir ücret istemeden kayıt yaptı. TED Koleji ise depremzede kendi öğrencisinden yemek ve servis ücretini tam istiyor. Üstelik TED Hatay Koleji'ne zaten okullar açıldığında yıllık ücreti peşin ödemiştik.
Şimdi Mersin'de bizden 6 bin 500 lira yemek ücreti talep ediliyor. Okulun internet sitesindeki bilgilendirmede, 'TED Mersin Koleji'nde yemek hizmetleri okul bünyemizde bulunan profesyonel aşçılarımız ve gıda mühendislerimiz tarafından verilmektedir' diye yazsa da, yemeği taşeron şirketten dışarıdan aldıklarını söylüyorlar. Bir lira dahi indirim yapmıyorlar. Oysa yemek şirketinden gelen tabldot yemeğin ücretinin bu kadar yüksek olduğunu da düşünmüyoruz, okul, depremzede öğrencinin yemeğinden de kâr etmesin. Üstelik yemek şirketiyle konuşulsa onlar da depremzede öğrenciler için bazı kolaylıklar sağlayacaktır. Bize verilen bilgiye göre Mersin'e yaklaşık 200 başvuru yapıldı, ancak yarısı yedeğe yazıldı, yaklaşık 100 öğrenci kabul edilecek okula."
'GENEL MERKEZ RAHATLIKLA ALTINDAN KALKABİLİR'
TED Koleji, franchise (bayilik) yöntemiyle şubeler veriyor. Yani Hatay ile Mersin TED'in sahipliği farklı. TED Mersin'in tek başına, gelen öğrencilerin sorumluluğunu üstlenmek istemediğini vurgulayan veliler, şu öneride bulundu: "Okul yönetimi, yemek ve servis hizmetini dışarıdan satın aldığı için parasını talep ediyor. TED Koleji her yıl büyük bağışlar topluyor. TED'in 40 şubesi var. Her bir şube küçük destekler sağlasa dahi, depremzede öğrencilerin ikinci yarıyıla ait yemek ve servis ücreti karşılanabilir. Örneğin 100 öğrencinin 6 bin 500 liradan toplam yemek ücreti 650 bin lira eder. Bunu 40 şubeye bölsen, şube başına sadece 16 bin 250 lira pay düşer. 100 öğrencinin servis ve yemek ücretinin toplamı ise 1 milyon lira civarında bir rakam tutuyor, bunun şube başına maliyeti de yaklaşık 30 bin lira eder. Bu kadar katkıyla dahi sorun çözüme kavuşturulur. Mersin için konuşacak olursak, ortaya çıkan toplam maliyeti, yeri geliyor bir dizi oyuncusu tek başına depremzedelere yardım olarak bağışlıyor. Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından TED ise hayli hayli kendi öğrencisini en azından ikinci yarı yıl mağdur etmeyecek ekonomik imkanlara sahip. Genel merkez de rahatlıkla altından kalkabilir."
TED: DIŞARIDAN ALINAN HİZMETLERE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME YAPILACAK
TED Basın Danışmanı Esra Yazdıç ise TED'in diğer okullarının, kontenjanları dahilinde depremzede öğrencileri kabul edeceğini söyledi. Bu öğrencilerin kitap ve üniforma ihtiyacının ise TED genel merkezi tarafından karşılanacağını aktardı.
Yazdıç, TED'in sosyal medya hesabından yaptığı bilgilendirmeyi hatırlatarak, dışarıdan alınan (yemek ve servis ücreti) konusunda ise bölgesel farklılıklar gözetilerek bilgilendirmenin yapılacağını ifade etti. Ancak, sözleşme imzalanan velilerden ücret aynı gün talep edilirken, bu bilgilendirmenin henüz yapılmamış olması eleştiriye neden oldu. Veliler, TED Genel Merkezi'nin bir an önce gerekli koordinasyonu sağlayarak, açıklama yapmasını bekliyor.
Öte yandan TED'in verdiği bilgiye göre, deprem bölgesinde yaklaşık 2 bin öğrencisi var. (HABER MERKEZİ)