Depremzedelere kira yardımı kesildi: Şimdi ne yapacağız?
AFAD, kiracı depremzedelerin kira desteğini haziran itibariyle sonlandırdı. Kira yardımı ile geçinen ya da o yardımla ev tutan birçok depremzede kaygılı.
HATAY - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), kiracı depremzedelere gönderdiği telefon mesajıyla, kira yardımının haziran itibariyle sona erdirildiğini duyurdu.
AFAD tarafından dün akşam depremzedelere gönderilen mesajda, "Orta hasar ve üzerinde hasarlı olduğu tespit edilen konutlarda ikamet eden kiracı ailelerimizin kira destek ödemelerine Nisan 2023 tarihinde başlamıştık. 12 ay ödemesi planlanan kiracılara destek ödemelerinin 15'inci ve sonuncusunu haziran ayında yaparak tamamlayacağız" denildi.
Fakat 20 Şubat 2024 tarihinde Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Evler teslim edilene kadar kira yardımları sürecek” açıklaması yapmıştı.
Kira yardımı kesilen depremzedeler, hali hazırda zor şartlarda yaşadıklarını belirterek ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başladı.
'DÜN GECE ÖFKEDEN UYUYAMADIM'
Depreme Antakya'nın Armutlu Mahallesi'nde yakalanan Dilber Yıldız, iki gün enkazda kaldı. Oğlunu kaybeden Yıldız’ın dokuz kemiği kırıldı, kızıyla beraber aylarca tedavi gördü. Şu an Batman’da kirada yaşayan Dilber Yıldız, AFAD’ın attığı mesaj sonrası sinirden uyuyamadığını söyledi.
Hâlâ tam olarak iyileşemeyen Yıldız’ın 5 kemiği kaynadı, 4 kemiğinin kaynaması içinse iki sene zaman verildi. Yıldız, uzun süre ayakta kalamadığı için çalışacak durumda değil. AFAD’ın kira desteği ile Batman’daki evinin kirasını ödeyen Yıldız, “çocuk yardımı” gibi ufak tefek desteklerle de kızıyla geçinmeye çalışıyor.
'DOKUZ KEMİĞİM KIRILDI, ÇALIŞAMIYORUM, NE YAPACAĞIM?'
Kira yardımının kesilmesinin kendisi için sokakta kalmak anlamına geldiğini söyleyen Yıldız, “Çalışabilecek durumda olsam çalışırım, 'Kira yardımı olmasa da olur' derim. Şu an oturduğum evi 3 bin liraya tuttum, kira yardımını direkt ev sahibine veriyordum. Kira desteği 5 bin TL, kiram 4 bin TL oldu diye sevindim. 1000 TL kalır bana diye. O kalan 1000 TL'yi kenara koyup, temmuz ayında Antakya’ya oğlumun mezarına gidecektim. Şimdi ne yapayım? Kirayı mı ödeyeyim oğlumun mezarına mı gideyim? Mesaj gelince öfkeden, sinirden uyuyamadım. Ben ne yapacağım şimdi?” diye konuştu.
'KONTEYNER BAŞVURUSUNDA KİRA YARDIMI KESİLDİ'
Neslihan Yıldırım ise Defne ilçesi Subaşı Mahallesi'nde iki çocuğu, annesi, babası ve eşiyle 20 metrekarelik bir konteynerde yaşıyor. Depremden sonra 6 ay kadar ailesiyle çadırda kalan Yıldırım, daha sonra gönüllülerden gelen destekle bir konteynere geçebildi.
İlk 2 ay kira yardımı alan Yıldırım, e-Devlet'ten konteyner talebinde bulununca kira yardımı kesildi. Hane başına ödenen 15 bin TL yardım için defalarca başvuru yapmasına rağmen yararlanamayan Yıldırım, şöyle anlattı: “Eylül ayında yönetmelik değişti, sadece engelliler bahçesine, evinin yakınına konteyner talep etti. Biz çiftçiyiz, konteyner kente gidemeyiz. Bari kira yardımı devam etsin dedim. Bu süreçte eşim yurt dışında çalışıyordu, hak sahipliği de onun üzerineydi. Derdimi anlatabilmek için AFAD ve kaymakamlık arasında mekik dokudum. En sonunda görevli durumu kabul etti, bir form doldurdum. Hem 15 bin TL hem de geriye dönük kira yardımını ödeneceğini söyledi. Ertesi ay aktifleşince 3 bin TL yattığını gördüm. 5 bin TL'ye yeni geçildi sadece 3-4 defa aldım.”
Eşinin bir aydır işsiz olduğunu, 6 kişinin bir konteynerde temel yaşam ihtiyaçlarını dahi karşılamada zorluk çektiğini belirten Yıldırım, haberi aldıklarından beri herkeste bir sessizlik olduğunu söyledi.
Hasta olan babasının kira yardımı ile Ankara’ya gittiğini belirten Yıldırım, zaten çok az olan gelirlerinden kira yardımı da kesilince, önümüzdeki süreçte çok zorlanacaklarını vurguladı.