Dersim Barosu’ndan HES'e karşı oturma eylemi

Dersim Barosu avukatları, Tağar Çayı’nda ÇED raporu alınmadan yapımı devam eden HES ve regülatör çalışmalarına tepki göstererek oturma eylemi yaptı.

Fotoğraf: Duygu Kıt
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Dersim'deki Tağar Çayı’nda 4 Haziran’da HES ve regülatör çalışmaları başladı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci devam ederken inşaat sürecinin başlatıldığı gerekçesiyle firma hakkında suç duyurusunda bulunan Dersim Barosu, söz konusu inşaatın hukuksuz olduğunu belirterek bugün bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Dersim Barosu’nun düzenlediği basın açıklamasına çevreciler, STK’ler ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Baro binasında yapılan açıklamada, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi avukat Barış Yıldırım, projenin hukuksuz olduğunu belirterek Tağar Çayı’nda kaçak bir HES inşaatı sürdürüldüğünü belirtti.

Dersim Barosu adına açıklamayı Barış Yıldırım yaptı. 

‘ÇED RAPORU OLMADAN BU İNŞAATIN YAPIMI HUKUKSUZLUKTUR’

Yıldırım baro adına yaptığı açıklamada şunları söyledi: “HES projesinin inşaat faaliyetleri başladıktan sonra ilgili idareye, bakanlığa ve bakanlığın taşra teşkilatına başvuruda bulunduk. Bu faaliyetlerin, mevzuat hükümleri çerçevesinde durdurulması gerektiğini söyledik. Fakat süreç içerisinde yanıt verilmedi. Biz de bunun üzerine idare mahkemesine başvurarak proje inşaatının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebinde bulunduk. Yargılama süreci devam ediyor.”

‘İNŞAAT FAALİYETLERİNİN DERHAL DURDURULMASI GEREKİYOR’

Yıldırım, “Projenin yapıldığı saha ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre kesin koruma altında bulunan, yaban keçisi, su samuru gibi türlerin yaşam alanı olup korunma statüsündedir” hatırlatmasında bulundu. Yıldırım şöyle devam etti: “Proje sahası dünyada bir ilçe merkezinde en fazla yaban keçisi popülasyonunun bulunduğu yerdir. Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunu hükümlerine göre taşınmaz kültür varlığı olarak teşkil edilmiş tarihi Tağar Köprüsü bulunuyor. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine göre tescil edilmiş tarihi Tağar Köprüsü ve Urartu İn Delikleri Derviş hücreleri bulunmakta ve buralar birinci derece arkeolojik sit alanıdır. Bu proje sahası aynı zamanda koruma sahasında. Buradan derhal Çevre Kanunu 10. madde, ÇED Yönetmeliği 19. madde çerçevesinde bu inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması gerekiyor.”

Açıklamanın ardından avukatlar cübbelerini giyerek ‘Tağar özgürdür, özgür akacak’ sloganlarıyla Sanat Sokağı’na yürüyerek burada bir oturma eylemi gerçekleştirdi.