Dersim Tozkoparan kazısından Mezopotamya etkileri çıkıyor
Dersim'in Tozkoparan köyündeki höyükte devam eden kurtarma kazılarında mimari kalıntılar ve çömlek parçaları bulundu. Kazı heyeti üyeleri İlk Tunç Çağı dönemine ait verilere ulaştıklarını aktardı.
DUVAR - Dersim'in Pertek ilçesi Tozkoparan köyündeki höyükte devam eden kurtarma kazılarında mimari kalıntılar ve çanak, çömlek parçaları ortaya çıkarıldı.
Geçen yıl Tozkoparan köyündeki höyükte başlatılan arkeolojik kazılar, bu yıl da devam ediyor. Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel'in başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarına Düzce, Erzurum, Diyarbakır ve Çorum'daki çeşitli üniversitelerden akademisyenler danışmanlık yapıyor.
Haftanın belirli günlerinde yapılan çalışmalarda müze personeli arkeolog Özgür Şahin ve beraberindeki sanat tarihçisi, mimar, öğrencilerle bölgede yaşayanlardan oluşan 15 kişilik ekip görev alıyor.
Kazı ekibi, Tozkoparan Höyüğü'nde binlerce yıllık olduğu değerlendirilen mimari kalıntıların yanı sıra obsidiyen ve hayvan kemikleri ile çanak ve çömlek parçalarına ulaştı. Kazının bilimsel danışmanlığını üstlenen Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz, bölgenin arkeoloji açısından önemli bir yer olduğunu söyledi.