Dersim'de okul bahçesine 'cami' ayarı: 'Çocukların alanı daraldı'

Dersim'deki Munzur Ortaokulu'nun bahçesi, cami arsasına girdiği gerekçesiyle daraltıldı. Eğitim Sen Dersim Şubesi Başkanı, okul bahçesindeki düzenlemenin öğrencilerin hayatını zorlaştırdığını söyledi.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Dersim'in Atatürk Mahallesi’nde bulunan ve yaklaşık 300 öğrencinin eğitim gördüğü Munzur Ortaokulu'nun bahçesinin bir kısmı bitişiğindeki cami bahçesinin arsasına geçtiği gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde müftülük talebiyle yeniden düzenlendi.

Söz konusu düzenlemeyle okul bahçesinin daraltıldığını dolayısıyla sosyal alan yetersizliği sebebiyle çocukların mağdur edildiğini söyleyen veliler ve eğitimciler duruma tepkili.

‘OKULUN MEVCUT DURUMU BİLE YETERSİZKEN BAHÇE ÇOCUKLARIMIZDAN ALINDI’

Munzur Ortaokulu velilerinden Fatoş Argın, okul bahçesinin geçtiğimiz yıl müftülüğün talebi üzerine valilik tarafından genişletilme kararı alındığını belirtti. “Alan, müftülüğe ait olabilir ama yeni bir düzenlemeyle bu alan kalıcı bir şekilde çocuklarımıza bırakılmalı, çocuklarımızın oyun alanları ellerinden alınıyor" diyen Argın şunları ifade etti: “Munzur Ortaokulu, mahallenin en kalabalık okulu ve fiziki koşulları yetersiz bir okul. Mevcut durumda bile okulun bahçesi yetersizken bu müdahale ile bahçe çocuklara yetmeyecek. Beden eğitimini yapacakları bir spor salonu yok, beden derslerini okulun bahçesinde zor şartlarda iki ya da bazen üç sınıf birlikte yapıyorlar. Okul girişi arkadan verilecek, o kısım da dar ve kışın aşırı buzlanma oluyor. Engelli öğrenciler ve okul çalışanları için bir risk. Okulda bir yangın olsa itfaiye ve ambulansın alana girmesi zor olacak. Düzenlemeden kaynaklı çıkacak bütün sıkıntıları yetkililere bildirmemize rağmen hiçbir çözüm üretilmedi ve bahçe daraltıldı.”

‘DARALMA SÖZ KONUSU DEĞİL, MÜFTÜLÜK KENDİ ARSASINI ALDI’

İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnşaat Emlak Bölümü yetkilileri konuya ilişkin olarak şu bilgileri verdi: “Okulun duvarı, caminin arsasına yaklaşık beş metre geçmiş durumdaydı. Müftülük kendi arsası içerisinde harita ölçümleri sonrasında tespit ettiği mesafe kadar okul duvarını içeriye aldırdı ve orayı yeniden duvar yaptık. Okulun bahçesinin daraltılması söz konusu değil. Çünkü resmi olarak bizim kadastrodaki arsamız o kadardı. Kadastroya baktığımız zaman biz müftülüğün arsasına geçmiştik, müftülük arsasını talep etti, haritacı getirdi, hesaplattı, tekrar eski haline çekildi.”

Eğitim Sen Dersim Şubesi Başkanı Mehmet Aşkın

‘SAĞLIKLI VE GÜVENLİ BİR EĞİTİM ORTAMI, ÖĞRENCİLERİN TEMEL HAKKIDIR’

Eğitim Sen Dersim Şubesi Başkanı Mehmet Aşkın ise caminin bulunduğu alanın da geçmişte Milli Eğitim'e ait olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bugün caminin bulunduğu alan, geçmişte üzerinde imam hatip lisesinin olduğu ve tamamen İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ait bir arsaydı. Ancak bu arsa nasıl oldu da müftülüğe devredildi, bu konuda herhangi bir bilgiye sahip değiliz. Müftülüğün, Milli Eğitim Müdürlüğü'nden hangi yollarla aldığı belirsiz olan bu arsada, öğrencilerin hayatlarını zorlaştırmakta ve tehlikeye atmaktadır. Bugün öğrenciler, eğitim emekçileri ve veliler için sıkıntı yaratan bu durumdan yalnızca müftülük değil, arsaya sahip çıkamayan Milli Eğitim Müdürlüğü de sorumludur.”

Okulun bahçesinin küçülmesinin bir deprem durumunda öğrencilerin hayatını tehlikeye attığını ileri süren Aşkın, “Deprem uzmanlarının, yakın gelecekte ilimizde 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin olabileceğini öngörmesi, bu durumu daha da kaygı verici hale getirmektedir. Depremin, okul saatinde meydana gelmesi ihtimaline karşın geniş ve güvenli toplanma alanlarının varlığı hayati öneme sahiptir. Bahçenin camiye devredilmesi, öğrencilerin, eğitim emekçilerinin ve velilerin can güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır" dedi.