Dersim'de 'uyutulma' önerisine tepki: Vahşete sessiz kalmayın

Dersim'de hayvanseverler, köpeklerin toplanıp uyutulması önerisine karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, yasa hazırlığının durdurulması istendi.

Fotoğraf: Duygu Kıt
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - AK Parti'nin sokak hayvanlarının 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde 'uyutularak' öldürülmesine ilişkin yasal düzenleme hazırlığı Dersim’de protesto edildi.

Dersim Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DER-HAYKO) öncülüğünde Koru Sev Yaşat Derneği, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Hozat Belediye veterinerleri ile çok sayıda kişinin katıldığı basın açıklamasında ‘Hayvanları öldürmenin adı uyutma’ denilerek yasa hazırlığının durdurulması istendi.

‘YETKİLİLERİN İHMALİ HEM KÖPEKLERİ HEM İNSANLARI MAĞDUR ETTİ’

Katılımcılar adına basın açıklamasını DER-HAYKO yöneticisi Ezgi Doğan okudu. “Sokaktaki dostlarımız adına sesimizi her yerde yükselteceğiz” diyen Doğan şunları söyledi: “Öldürüle öldürüle bitirilememiş, kısırlaştırılmamış, tedavi edilmemiş, aç susuz bırakılmış, şiddet görmüş ama tüm bunlara rağmen bir lokma ekmek verip, başı okşanınca dünyanın en sadık varlığına dönüşmüş, yaşam hakları ellerinden alınmak istenen, sokaktaki dostlarımız adına seslerimizi yükseltiyoruz. Son günlerde gündemde olan sokak hayvanlarının toplatılıp uyutulması tüm sosyal mecralarda ve mecliste normal ve uygar bir çözüm olarak lanse edilmektedir. Halk ve hayvanlar iki tarafın da mağdur olduğu hale getirilmiştir. Yetkililer çözümü mağdur taraflardan biri olan sokak hayvanlarının öldürülmesinde bulmuş ve toplumda kutuplaşmalara neden olmuştur.”

‘ÇÖZÜM İÇİN ÖLÜM TEK SEÇENEK OLARAK SUNULMAYA ÇALIŞILIYOR’

“Bu nefret çağrıları yıllardır aşılama, kısırlaştırma sorumluluğunu yerine getirmeyen belediyelerin ve bunları denetlemekle yükümlü bakanlığın ihmalini örtmeye yönelik bir nefret politikasının ürünüdür.” diyen Doğan şöyle devam etti: “Öldürmenin çözüm olmayacağının hepimiz farkındayız. Bu yasa gerçekleştirildiği takdirde çok değil katliamdan bir yıl sonra yine popülasyon aynı rakamlara ulaşacaktır. Bunun sebebi popülasyonun asıl kaynağı olan üretimin devam etmesidir. Öyle ki toplumsal cezayı nefret üzerine inşa etmeye çalışarak sokak hayvanı popülasyonunu öldürmeyle çözülmeyeceğine ilişkin veteriner hekimlerin, alanında uzman bilim insanlarının görüşleri göz ardı edilmiş mevcut sorunun öldürmekten başka çözülmeyeceğine dair bir algı yaratılmaya çalışılmıştır.”

‘DERSİM HER YERE ÖRNEK OLACAK ÇALIŞMALARA İMZA ATTI’

Son bir yıldır Tunceli Valiliği'nin, Dersim Belediyesi ile yaptıkları çalışmalar neticesinde kent merkezinde küpesiz ve yavru köpeğin artık yok denilecek kadar aza indirildiğini belirten Doğan son olarak şunları ifade etti: “İlçe belediyelerimizden Ovacık, Hozat, Pertek, Pülümür, tüm kısıtlı imkanlarına rağmen taleplerimizi geri çevirmeyerek veteriner hekim istihdam edip kısırlaştırma çalışmaları yürütmeye başladı. Şehrimiz çözümün nasıl olması gerektiğini kavramış ve uygulamaya koymuş bir şehir. Biz kendi coğrafyamızda bu işi gerek kurumlar, gerek gönüllüler olarak medeni toplumlara yakışır bir şekilde iki sene içerisinde çözeceğimize inancımız tam. Şehrimizin tüm illere, belediyelere ve yasa koyuculara örnek olması dileğiyle.”

Doğan’ın ardından Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Hozat Belediyesi veteriner hekimi de birer konuşma yaparak uygulamaya tepki gösterdi.