Dersim’de yerel seçim atmosferi ne durumda?

Dersim’de 31 Mart yerel seçimleri için siyasi hava giderek hareketlenmeye başladı. AK Parti ve CHP’de aday adaylar belli iken sosyalist güçlerde ittifak tartışmaları hâlâ devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DERSİM - Ülke genelinde sosyalistler arasında ittifak görüşmeleri devam ediyor. Dersim’de görüşmelerin uzaması sürecin olumsuz gittiği endişesini yaratırken Emek Partisi ve SMF ittifak zemininde ortaklaştı. DEM Parti’nin ittifaka dair süreci beklenirken bir yandan da siyasiler seçim çalışmalarına devam ediyor. CHP ve AK Parti’de aday adayları belirlenmiş olsa da genel olarak kentteki tüm partiler hâlâ bekleme sürecinde. Dersim’deki partiler ve siyasi oluşumların temsilcileri ile çalışmaların yoğunlaştığı son süreç hakkında konuştuk.

EMEP VE SOSYALİST MECLİSLER FEDERASYONU İTTİFAKTA ORTAKLAŞTI

EMEK Partisi ve Sosyalist Meclisler Federasyonu 8 Ocak Pazartesi günü Dersim’de halk toplantısı gerçekleştirecek. Görüştüğümüz parti temsilcileri bu toplantı ile başta DEM Parti olmak üzere kentteki tüm sol sosyalist kurumların ortaklaşacağı bir ittifak arayışında olduklarını belirtiyor. DEM Parti ile EMEP ve SMF arasında görüşmelerin olumsuz ilerlediğine ilişkin bilgiler gelmişti. Sosyalist Meclisler Federasyonu Temsilcisi Evrim Konak 'kentte bulunan tüm ilerici güçlerin ittifaka dahil olmasını hedeflediklerini' belirtti. Konak gelinen süreci şöyle özetledi;

“Devam eden görüşmeler sonucunda ittifak zemini hem biz hem EMEP cephesi tarafından oluşturulmuş durumda. Merkezi anlamda ittifak zemini oluştuktan sonra EMEP ile çalışmalara başladık. İlk çalışmamız olarak bir halk toplantısı yapacağız. Ayrıca yaptığımız görüşmeler sonucunda Türkiye İşçi Partisi ile Emek ve Özgürlük Cephesi de buna dahil oldular. DEM Parti ile son raddeye kadar görüşmeler devam edecek. Dersim için sahada çok önemli olan üçlü ittifakı sağlamaya çalışacağız, bu anlamda hiçbir görüşmeden kaçmayacağız.”

Evrim Konak

Emek Partisi Dersim İl Başkanı Ergin Tekin ise şu bilgileri verdi: “'Nasıl bir yerel yönetim meselesi,' 'neler yapılabilir', 'önümüzdeki dönem halkın kaygıları nelerdir' bunları konuşmak istediğimiz bir toplantı yapacağız. Tıpkı Defne ve Adana’da olduğu gibi sonucu çalıştaya dönüştürmek istiyoruz. EMEP ve SMF arasında ortaklaşılan noktalar var ama her iki kurum olarak DEM Parti ile de çeşitli görüşmelerimiz oldu. Önümüzdeki günlerde de olacağını düşünüyoruz. Amacımız, ısrarımız Dersim’de üç siyasi öznenin çalışmasıyla geniş bir ittifak sağlamak.”

DEM SÜRECİ TEK Mİ KARŞILAYACAK?

DEM Parti Dersim İl Eş başkanı Özcan Gürtaş merkezi görüşmeler devam ettiği için il merkezi ve ilçelerde henüz aday adaylık başvurularını almadıklarını belirtti. Görüşmelerin uzamasıyla "DEM Parti seçimi yalnız mı götürecek?" sorusuna Gürtaş şu yanıtı veriyor, “İttifak görüşme süreçlerinin sonuçlandığına dair bir durum yok. SMF ve EMEP birlikte bir halk toplantısı çağrısı yapıyor ve bu gayet doğal bir siyasi faaliyettir. Şu anda bizimle iki siyasi parti arasında yürütülüp de bitirilen bir süreç yok. Tavrımız daima ittifaktan yana. Biz sonuna kadar ittifakı zorlayacağız. Diğer oluşumlar gibi süreci tamamlamadan hiçbir girişimde bulunmayacağız. Süreç tamamlanır ve olumsuz bir durum ortaya çıkarsa elbette ki herkes kendi siyasetini yürütecektir.”

Özcan Gürtaş

DERSİM İÇİN İDDİALI BİR ADAY: HÜSEYİN AYGÜN

TBMM 24. Dönem CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Dersim Belediye Başkanlığı için adaylığını 22 Ocak günü kent merkezinde yapılacak miting ile açıklaması bekleniyor. Sol Parti, Demokratik Haklar Platformu ve Türkiye Komünist Hareketi’nin destek verdiği açıklanan Hüseyin Aygün’ün seçimlere bağımsız olarak gireceği belirtiliyor. Adaylık sürecine ilişkin görüştüğümüz Hüseyin Aygün neden aday olduğuyla ilgili şunları paylaştı:

“Sayısı on binlerle ifade edilen genç nüfus göçü ve şehrin popülasyonunun değişme riski bende adaylık fikrini uyandırdı. Öncelikle bunu durdurmak, tersine göçü başlatmak istiyoruz. Dersim’i tekrar insanların ilgi duyduğu, yaşamak istediği bir şehir haline getirmek istiyoruz. Öte yandan ekonomik krizin yarattığı büyük sorunları da çözmek için yine o sorunlar kadar büyük projeler geliştiriyoruz.”

Hüseyin Aygün
CHP’DE ÇALIŞMALAR HIZLANIYOR

CHP’nin Dersim merkezde aday belirlemek için yaptığı önseçime rağmen, ilçelerde belediye başkanlarını hangi yöntemle belirleyeceği henüz netleşmedi. Sürecin çarşamba günü Parti Meclisi'nde açıklanacağını belirten yetkililer süreç için açıklama bekleniyorsa da il ve ilçe örgütlerinin altyapı hazırlıklarını sürdürdüklerini belirtiyor. Çalışma ekiplerini, belediye ve il meclis üyeliklerini oluşturma sürecinde olan CHP’de ön seçimle belirlenen il merkez adayı ve CHP eski İl Başkanı Ali Mustafa Çelik, Pülümür Belediye Başkanı ve aday adayı Müslüm Tosun ve Çemişgezek için Nevzat Altan’ın adaylıklarının netleştiği belirtiliyor.

AK PARTİ’NİN ADAYI 15 OCAK’TA AÇIKLANACAK

Dersim’de AK Parti’nin adayları da henüz belli olmadı. Adaylar için merkezi kararı beklediklerini belirten AK Parti İl Başkanı Bülent Süner son duruma ilişkin şu bilgileri paylaştı, “Cumhurbaşkanımız, AK Parti Genel Başkanımız dün 26 ili açıkladı. 15 Ocak günü ise aralarında ilimizin de yer aldığı diğer yerler açıklanacak. Halihazırda ilçe belediye başkanlarımız, aday adaylarımız şu an çalışmalara devam ediyor. Sahadayız.”

Etiketler dersim yerel seçim