Dersim’de yoğun kar yağışına rağmen Newroz coşkusu

Dersim'de etkili olan kar yağışına rağmen Newroz kutlaması için Seyid Rıza Meydanı’nda toplanan halk, siyasi tutsaklar için özgürlük istedi.

Dersim'de kutlamalarda Newroz ateşi yakıldı.
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

DERSİM - Sabah saatlerinde “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Sanat Sokağı’nda bir araya gelen halk, soğuk hava ve kar yağışına rağmen Newroz kutlaması için sloganlar eşliğinde Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Kortejin en önünde "Dîroka mirovatiye bi jinan dest pê dike” (İnsanlık tarihi kadınla başlar) pankartıyla Munzur Üniversitesi öğrencileri yer aldı. Yürüyüş sırasında "Bê serok jiyan nabe (Önderliksiz yaşam olmaz)", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" ve "Bijî berxwedana zindanan” (Yaşasın zindan direnişi) sloganları atıldı.

Newroz alanında kurulan sahneye, “Newroz’un isyan ateşini kuşanalım”, “Newroz ruhuyla faşizmi yıkacağız, tecridi kıracağız” pankartları asıldı. Newroz alanına kutlamaya gelenler arama noktasından kontrolleri yapılarak içeri alındı. Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından organize edilen kutlamada HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dersim Belediyesi Başkanı Mehmet Fatih Maçoglu ve Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin birer konuşma yaptı.

‘DÜŞMANLIK POLİTİKALARINA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELEDEN BAŞKA ÇIKIŞ YOK’

Bayraklarla süslenen alanda kutlamalar şair Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiirinin eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Newroz ateşini Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılınç Koçyiğit birlikte yaktı. Kutlamada ilk konuşmayı yapan Dersim Emek ve Demokrasi Platformu adına Yusuf Topçu, “Bu düşmanlık politikalarına karşı birlikte mücadeleden başka çıkış yok. İktidar hasta tutsakların ölmesine her gün göz yumuyor. Buradan bir kez daha sesleniyoruz; Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta tutuklulara yönelik insanlık dışı uygulamaya bir an önce son verilmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

'BU ZALİMLERE DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ'

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, konuşmasına Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Mehmet Emin Bul ve Abdullah Öcalan’ı selamlayarak başladı. “Dersim Kürdistan Kızılbaş Aleviliğin Kabe’sidir, merkezidir ve bu kimliği tek bir Dersimli de kalsa koruyacaktır” diyen Koçyiğit, 2013 yılında Diyarbakır Newroz’unda Abdullah Öcalan’ın mektubunun okunduğunu hatırlatarak, “AKP baktı ki barış onu iktidardan düşürüyor, hemen dümeni savaşa ve yeniden çatışmaya kırdı. İşte o gün bugündür Kürt halkının başına bombalar yağıyor. Unutmadık ve unutmayacağız” dedi.

İktidarın, 2015’ten beri bütün kazanımlarına el koyduğunu belirten Koçyiğit, “Bir tek amaçları var; Kürtlere, Alevilere, demokratlara, devrimcilere diz çöktürmek istiyorlar. ‘Bu zalimlere diz çökmeyeceğiz’ diyoruz. Direneceğiz. Ne olursa olsun biz kazanacağız, halkımız kazanacak. HDP’yi kapatma davası ve Kobanê davasının iktidarın kumpası olduğunu bilmiyor muyuz? Bin tane dava açsanız da Kürt halkı ve dostları Kobanê’de desteklediğiniz DAİŞ’i yendi, yendi, yendi. Onların kaybedişinin hezimetini ve acısını kumpas davaları ile çıkarmanıza izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

'KÜRT SORUNU ANCAK ANAYASAL DEĞİŞİKLİKLERLE ÇÖZÜLÜR'

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin, konuşmasına, “Bu memlekette savaş politikalarını sürdürenlere karşı bu meydanda barışın ve kardeşliğin sesini yükselteceğiz” diyerek başladı. Yıllardır Kürt halkına yönelik asimilasyon ve yok sayma politikalarının olduğunu ve cezaevlerinde onlarca tutsak olduğunu belirten Yeğin, cezaevindeki tutsaklar için özgürlük istedi. Seçimler yaklaştıkça Kürt sorununun hatırlandığına dikkat çeken Yeğin, Kürt sorununun ancak seçimleri beklemeden anayasal değişikliklerle çözülebileceğini söyledi.

'BOMBALAR YÜZ YILDIR KÜRT HALKININ ÜZERİNE YAĞIYOR'

Dersim Belediyesi Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu ise konuşmasında; sosyalistlerin, yurtseverlerin, emekçilerin aleyhine çalışanlara karşı bir alan yaratmak zorunda olduklarını belirtti: “Bugün izlenen savaş politikaları ile dünyanın dört bir yanına halkların üstüne yağdırılan bombalar yüz yıldır Kürt halkının üzerine yağıyor. O bombalarla kimlerin katledildiğini biliyoruz. Artık yönetemiyorlar bunun içindir ki biz devrimcilerin, emekçilerin, komünistlerin, sosyalistlerin bir araya gelip halk iktidarını kurma zamanı geldi.”

“Kadınların katledilmesine karşı adım atmak yerine İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırarak bu katliamların önünü açıyorlar” diyen Maçoğlu, Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun iki yıldır akıbetinin belirlenemediğini hatırlattı. İktidara geldikleri taktirde halklar, emekçiler ve kadınlar üzerindeki zulmün son bulacağını söyleyen Maçoğlu, “Yoksa emek değersizleştirilecek, metalaştıracak. Bütün devrimcilerin, kadınların, ekolojistlerin bir araya geldiği bir dünyanın zamanıdır artık. Birbirimize omur vermemiz gerekiyor” dedi.

'ÖCALAN’IN 2013 NEWROZ’UNDAKİ MESAJI ÇÖZÜMDÜR'

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise Kürtçe yaptığı konuşmasında Abdullah Öcalan'ın Newroz’unu kutladı. AK Parti ve MHP ittifakının başta Kürt halkı olmak üzere kadınların, Alevilerin ve diğer halkların kanını emdiğini söyleyen Önlü, “Bunu işgalle yapıyor. Fakat dün olduğu gibi bugün de buna karşı çıkan, direnen Kawa’lar var. HDP’nin mücadelesi, Kava’nın mücadelesidir. Başta Kürt sorunu olmak üzere diğer bütün sorunların savaşla, inkârla, kanla çözülemeyeceğini belirten PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2013 Newroz’undaki mesajı bu doğrultuda bir çözümdür. Halen de çözüm olarak duruyor. Bunun için tecridin kaldırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Derya Cengiz, Ali Baran ve yerel sanatçılar konser verdi. Dersim’deki Newroz kutlaması, çekilen halayların ardından son buldu.

 


 

Etiketler Newroz Dersim