Dersim'deki av faaliyetleri İzmir'de protesto edildi: Ekokırıma dur demeliyiz

İzmir Dersim Dernekleri, EGEÇEP, MALÇEP ve DAD İzmir Şubesi, Dersim'deki avcılık faaliyetlerini protesto ederek, kamuoyuna “ekokırıma dur deme” çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Dersim Dernekleri, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Malatya Çevre Platformu (MALÇEP) ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi, Dersim'de avcılık faaliyetlerini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamada, “Dersim’de doğa talanına hayır avcılık yasaklansın maden ruhsatları iptal edilsin” yazılı pankart taşındı.

Kurumlar adına açıklama yapan EGEÇEP Dönem Sözcüsü Hüseyin Çağlar, son dönemlerde, ülkenin pek çok bölgesinde devlet eliyle ihale edilerek avlanma izni verildiğini, uluslararası ve ulusal düzeyde avcıların doğal yaşamın önemli bir parçası olan yaban hayvanlarını öldürdüğünü söyledi.

'DEMOKRATİK TEPKİLER KOLLUK GÜÇLERİ ELİYLE ENGELLENDİ'

Bunların yanı sıra kaçak avcılık yapan şahıs ve grupların da bu faaliyetlerin bir parçası olarak doğal hayata ciddi darbeler vurduğunu söyleyen Çağlar, bu faaliyetlerden bir yenisinin de bu hafta Dersim'de başlayan avcılık olduğunu ifade etti.

Avcılık faaliyetlerinin devletin ilgili kurumlarınca ihale edildiğini ve yabancı avcıların katıldıkları yerel avcıların da destek olduğu bir kıyım gerçekleştiğini söyleyen Çağlar, gönüllülerin avcılık için gelenlere demokratik tepkilerini göstermelerinin, devletin kolluk güçleri eliyle engellendiğini belirtti.

'BU YIKIMIN PARÇASI OLANLARA GEREKLİ TAVRI SERGİLEMELİYİZ'

Kamuoyuna “bu yıkım, talan ve kıyımların bir parçası olmama” çağrısında bulunan Çağlar, “Bu ekokırıma kararlı bir şekilde dur demeliyiz. Bu yıkımın parçası olanlara gerekli tavrı sergilemeli, gerekirse teşhir etmeliyiz” dedi.

“Yetkililere sesleniyoruz: Yürütmekte olduğunuz ve hukuksuzluğu tescillenmesine rağmen ısrarla devam ettirdiğiniz yıkım projelerini acilen durdurun” diyen Çağlar, “Ülkemizin pek çok yerinde açtığınız avcılık ihalelerini ve maden arama ruhsatlarını derhal iptal edin. İnsan yaşamını hiçe sayan ve ekosistemimizi tehdit eden bu girişimlerden vazgeçin. İster yasal ister kaçak avcılık olsun bu kırıma teşebbüs edenlere gereken cezaları verin” şeklinde konuştu. (DUVAR)