Dersim'in bitkileri: ‘Hâlâ keşfedilmemiş türler var’
Dersim, zengin bir bitki çeşitliliğine sahip. Bölgede 350'si endemik olmak üzere yaklaşık 2 bin çiçekli bitki bulunuyor. Uzmanlar, bitkiler için koruma istiyor.
Duygu Kıt
DERSİM - Dersim, coğrafi olarak çok büyük bir alanı kapsamasa da bölgede en fazla bitki türü ve yaban hayvanı popülasyonuna sahip il olma özelliğini koruyor.
Bölgedeki bitki ve hayvan popülasyonuna yönelik kapsamlı bir araştırmanın henüz yapılamamış olması ve yeni türlerin keşfedilmesi birçok akademisyeni bölgeye çekerken, şimdiye kadar Dersim’deki bitki çeşitliliğinin yaklaşık beşte biri endemik olarak kayıt altına alındı.
Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan ‘Acı Çiğdem’ dünyada sadece Dersim’de bulunuyor. Ovacık ilçe sınırları içerisinde yetişen ‘Munzur Pireotu’ ise bu bağlamda örnek gösterilen bir diğer endemik tür.
Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Ziraat Fakültesi'nde öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Armağan, Dersim’deki endemik türler ve bitki çeşitliliği üzerine çalışıyor. 2014 yılında bakanlıkça yürütülen envanter çalışmasında çiçekli bitkiler uzmanı olarak görev alan Armağan o tarihten beridir düzenli olarak Dersim’de arazi çalışması yapıyor.
Son 20 yıldır Doğu Anadolu’da özellikle Van, Tunceli, Hakkari, Erzurum, Bitlis ve Ağrı’da çalışmalar yapan Armağan, TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerde hem yürütücü hem de araştırmacı olarak görev almış. Türkiye'nin tamamında çalışma imkanı bulduğunu belirten Armağan, çalışmaları hakkında şu bilgiyi veriyor: “Genelde insanların gitmediği, araştırılmamış alanları tercih ediyoruz. Çünkü buralarda hala keşfedilmeyen bitkiler olduğunu düşünüyoruz. Tunceli'yi bu yüzden seçtik. 2014 yılında yaptığımız çalışmada gördük ki burada daha araştırılacak, gezilecek görülecek çok yer var. İnsan eli değmemiş yerler var. Dolayısıyla buradaki zenginliği keşfedip bilim dünyasına tanıtmak bizim görevimiz."