'Dersim'in Divane Delileri': Alevi toplumunun kültürü sinemaya aktarılıyor

'Dersim'in Divane Delileri' kitabından esinlenen "Suya Yazılmış Zaman" filmi izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Mustafa Diyar Demirsoy üstleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nurettin Aslan’ın 2015 yılında İletişim Yayınları tarafından yayımlanan 'Dersimin Divane Delileri' adlı kitabından esinlenen "Suya Yazılmış Zaman" adlı sinema filminin yolculuğu başladı. Senaristliğini ve yönetmenliğini Mustafa Diyar Demirsoy, yapımcılığını Nurettin Aslan, proje koordinatörlüğünü Ali Çiftçi ve proje danışmanlığını da Prof. Dr. Şükrü Aslan'ın üstlendiği film, Alevi toplumunun kendi ‘delisi’ ile kurduğu özgün ilişkiyi dünyaya anlatmayı amaçlıyor.

Dersim'in Divane Delileri, Nurettin Aslan, 310 syf., İletişim Yayınları, 2015.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), "Suya Yazılmış Zaman" sinema filmini, Alevi kültürünün insani özünü görünür kılacak ve dünyaya anlatacak olması nedeniyle önemsemediğini ve desteklediğini belirterek proje ekibinin notunu paylaştı. 

Proje ekibinin notu şöyle: 

"'Suya Yazılmış Zaman', mülkiyet ilişkisine konu olmayan bir film projesi. Tıpkı öyküsünden yola çıktığı 'Dersim’in Divane Delileri'nin mülkiyetten azade kamusallıkları gibi. Fakat bir hayli gönüllü emekçileri var; sinema, edebiyat, sivil toplum, akademi, ticaret, kırsal kesim ve daha pek çok çevreden. Sayıları da çoğalıyor giderek bu gönüllü emek aktörlerinin. Kuşkusuz başarı için bir mali bütçenin oluşması da zorunludur. Bu bütçeyi, gönüllü destek vermeyi arzu eden dostlarımızla oluşturmayı hedefliyoruz. Küçük ya da büyük tüm katkılar değerlidir. Katkıda bulunan herkese içtenlikle çok teşekkür ederiz. Mali katkılar için gerekli hesap bilgileri aşağıda verilmiştir. Bir özgün hikaye, yine içinden geldiği kültüre uygun özgün bir yöntemle, sinema filmi olarak inşa ediliyor. Bu çalışmaya her türlü katkı, bu tarihsel öyküye bir kayıttır aynı zamanda. Referansını geçmişten alan, geleceğe bırakılmış bir kayıt." (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Yönetmen ve senarist Mustafa Diyar Demirsoy