Destek oranları düşen Bolsonaro'dan kabine değişikliği

Brezilya'da kötü salgın yönetimiyle tepki çeken Devlet Başkanı Bolsonaro kabine değişikliği yaptı. Bolsonaro altı ismi değiştirirken, savunma ve adalet bakanlıklarına kendisine yakın isimleri atadı.

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - Korona virüsü salgınında ölenlerin sayısının 300 bini geçmesine rağmen halk sağlığı adına önlem almayı reddeden ve gelecek yılki seçimler öncesinde destek oranları giderek düşen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro kabine değişikliğine gitti. Aşırı sağcı siyasetçi, göreve gelmesinden bu yana en geniş çaplı kabine değişikliğinde üçü bakan olmak üzere altı ismi birden görevden aldı. 

ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDAKİ DIŞİŞLERİ BAKANI GİTTİ

Görevden alınan bakanlar arasında, Çin karşıtlığıyla tanınan ve Pekin ile Washington'da ek Covid-19 aşıları almakta başarısız olduğu için son günlerde eleştirilen dışişleri bakanı Ernesto Araujo da bulunuyor. Araujo'nun son dönemde Çin, çevre eylemcileri ve solculara yönelik sözlü saldırıları yoğun tepki çekmiş, eski bakan 'ülkenin uluslararası itibarına zarar vermekle' eleştirilmişti. Ülkenin yeni dışişleri bakanı, devlet başkanına yakınlığıyla tanınan diplomat Carlos Alberto Franco França olacak.

SAVUNMA VE ADALET BAKANLIKLARINA KENDİSİNE YAKIN İSİMLERİ ATADI

Bolsonaro'nun, eski bir asker be kendi özel kalem müdürü olan Walter Souza Braga Netto'yu savunma bakanı, ailesine yakın bir federal polis olan Anderson Gustavo Torres'i de adalet bakanı olarak ataması dikkat çekti.

LULA'NIN DÖNÜŞÜ BASKIYI ARTIRDI 

BBC News, yeni atanan isimlerin büyük çoğunluğunun Kongre'de Bolsonaro'yu destekleyen sağcı partiler koalisyonuyla bağlantılı olduğunu, bu koaliyonun da Bolsonaro'nun siyaseten hayatta kalması için kritik önem taşıdığını yazdı. Brasilia'daki Dharma Siyasi Risk ve Strateji kuruluşunun başkanı Creomar de Souza ise Reuters'a açıklamasında "Bolsonaro muazzam bir baskı altında ve siyasi anlatıyı yeniden ele geçirme amacıyla harekete geçti" dedi. Eski devlet başkanı ve solcu Luiz Inácio Lula da Silva'nın da siyaset sahnesine dönüşünün, Bolsonaro'nun önümüzdeki yıl yeniden seçilme umutlarını baltaladığı belirtiliyor.  

SALGIN HIZ KESMİYOR

Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi olan Brezilya'da yeterli önlem alınmaması nedeniyle, daha bulaşıcı olan P1 varyantı giderek yayılıyor. Ülkede bazı günler 24 saat içinde kayıtlara geçen ölü sayısı 3 binin üzerine çıkarken, yeni vakaların da hızı kesilmiyor. Ancak Brezilya ABD'den sonra en çok ölüm ve vaka görülen ülke haline gelirken, Bolsonaro Covid-19'u 'küçük bir grip' diye hafife almayı ve ekonomiye öncelik vererek federal çapta önlem almayı reddetmeyi sürdürüyor. Brezilya Devlet Başkanı, geçtiğimiz aylarda kendileri inisiyatif alarak halk sağlığı tedbirlerini devreye sokan bazı valilerle de mahkemelik oldu. (DIŞ HABERLER)