Deştin'de halk çimento fabrikası önünde: Biz bu toprakların sahibiyiz

7 bin 751 dönümlük arazide kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı direnişi sürdüren Deştinliler, bu defa inşaat sahası önündeydi: Bu fabrikanın yapılmasına izin vermeyeceğiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ve Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında 7 bin 751 dönümlük arazide “Muğla Çimento” tarafından yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Bugün Deştin Çevre Platformu'nun çağrısıyla Bayır Meydanı'nda bir araya gelen bölge halkı, çimento fabrikası sahasına giderek kitlesel basın açıklaması yaptı. Çevre illerden de çevrecilerin destek verdiği eylemde, “Yaşam alanlarımız müştereklerimizdir”, “Madene inat doğada inat ediyoruz” ve “Yeşil mavi savunulup duru, dokunma cennet kalsın” yazılı pankartlar taşındı. 

JANDARMA ENGEL OLMAK İSTEDİ

Eylem öncesi çevrede önlem alan Jandarma ise bölge halkını engellemek istedi. Kısa süreli gerginliğin ardından köylüler jandarmaya tepki göstererek, “Halka değil sermayeye barikat” sloganları attı. Ayrıca proje ruhsatını inatla iptal etmeyen belediyeye de tepki gösteren halk, “Onları biz getirdik o koltuğa. Bin kere ayağına gittik. Bir kere insan gibi konuşmadı. Allahınızdan bulun. Gözünüzü para bürümüş” ifadelerini kullandı.

'ÇİMENTO HEVESİ 50 YILDIR SÜRÜYOR, DİRENİYORUZ'

Grup adına açıklama yapan Deştin Köyü'nden Burcu Özdemir, Muğla'da çimento üretme hevesinin 50 yıldır sürdüğünün altını çizerek, “Kuşaklar yaşlanıyor. Ama çimento üretme heveslilerinin iştahı dinmiyor. Bir firma, bir kişi kar elde edecek diye binlerce insanın yaşam alanları, ormanlarımız, zeytinliklerimiz, tarım alanlarımız yok edilmeye çalışılıyor. Bizler de usanmadan direnmeye devam ediyoruz” dedi.

Çimento fabrikasına karşı çıkanların “çevreci” denilerek küçümsenmek istendiğini söyleyen Özdemir, yalnızca çevreci olmadıklarını vurguladı: “Bizi çevreci diyerek küçümsemeye çalışıyorlar. Ama bizler sadece çevreci değiliz. Bu bölgede yaşayan, ekmeğini buradan çıkaran, çocuklarını yetiştirip okutan fedakar insanlarız. Atalık tohumlarımızla ürettiklerimizle hem kendi ihtiyacımızı karşılayan hem de bu bölgede yaşayan insanlar için üretenleriz. Bizler bu toprakların sahibi üretici köylüyüz.”

Her ne olursa olsun direnmekten vazgeçmeyeceklerini ve çimento fabrikası projesine izin vermeyeceklerini ifade eden Burcu Özdemir, şöyle devam etti: “Aylardan beri direniyoruz. Bir kez daha uyarıyoruz. Biz halkız ve Muğlamızda çimento fabrikası istemiyoruz. Bu fabrika yapılamayacak. Bu fabrikanın yaratacağı hava kirliliğine, topraklarımızı, ormanlarımızı yok etmesine yeraltı ve yer üstü kaynaklarımızı yok etmesine izin vermeyeceğiz. Yapılacak patlatmalar yeraltı su kaynaklarımızı bitirecek. Bu fabrika faaliyete geçtiğinde Muğla susuz kalacak.”