Deştin'de zaman daralıyor: CHP'li belediye ruhsatı iptal edecek mi?

Muğla Deştin'de çimento fabrikasına karşı başlatılan direnişte CHP'li Ali Öztunç belediyenin 15 gün içinde ruhsatı iptal edeceği sözünü verdi ancak aradan geçen zamanda herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ve Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında 7 bin 751 dönümlük arazide “Muğla Çimento” tarafından yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Mart ayında çadır nöbeti başlatan köylüler, dönem dönem bölgeye gelen iş makinalarına geçit vermiyor. Bölge halkı son olarak 27 Mayıs günü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ile kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi.

CHP Muğla İl Başkanlığı binasında milletvekilleri ve avukatların da katılımıyla yapılan görüşmelerde ilk olarak ruhsat iptalinin nasıl sağlanacağı konuşuldu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada ise belediye tarafından verilen Yapı Ruhsatı'nın bir hafta, on beş gün içinde iptal edileceği sözü verildiği açıklandı. Öztunç'un toplantıda, “1 hafta-15 güne bu verilen ruhsatın iptalini çözeceğimi düşünüyorum. Elimden gelen ne varsa yapacağım. Kumkubük’te eylem yapıp da Menteşe’de Çimento Fabrikası’na evet denmez. Buna izin vermeyiz” ifadelerini kullandığı belirtildi.

BELEDİYELER GENEL MERKEZE DİRENİYOR MU?

Verilen söze rağmen aradan geçen 14 günün ardından ise ruhsat iptali konusunda herhangi bir gelişme yaşanmadı. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre CHP Genel Merkezi'nde ruhsat iptali konusu ile ilgili çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Ancak CHP'li Muğla ve Menteşe Belediyelerinin ruhsat iptali konusunda genel merkeze karşı direnç gösterdiği iddia edilirken, belediyelerden proje ile ilgili dosyaları talep eden TMMOB yöneticilerine bile zorluk çıkarıldığı ifade edildi. Önümüzdeki günlerde direnişteki köylülerin konu ile ilgili CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu ile tekrar görüşeceği ifade edildi.

MAHKEME KARARINDAN DÖNDÜ: BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ İPTAL

Proje ile ilgili Muğla İdare Mahkemesi'ne "ÇED olumlu" kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davada ise yeni bir gelişme yaşandı. Daha önce bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, ikiye bir oy ile bu kararından vazgeçerek bilirkişi incelemesini iptal etti. Mahkeme davanın süre aşımına uğradığı gerekçesiyle “usulden esasa” geçmemesi gerektiğine karar verdi. Mahkemenin bu kararı bilirkişi harcını dahi yatıran bölge halkının tepkisine neden oldu. Karar temyize gönderildi ancak Yargıtay'a taşınan davada henüz bir gelişme yaşanmadı.

'MENTEŞE BELEDİYESİ FABRİKANIN YAPIMINA MÜSAADE EDERSE CİDDİ SİYASAL BEDEL ÖDEYECEKTİR'

Bölgedeki son duruma ilişkin Gazeteduvar'a konuşan Deştin Çevre Kültür ve Dayanışma Platformu'ndan Haluk Özsoy, projenin zararlarını bir kez daha hatırlatarak, yerel yönetimlere ruhsat iptali konusunda çağrıda bulundu. Özsoy, şunları söyledi;

“CHP gibi köklü ve büyük bir partinin en üst makamdan verdiği sözü yerine getireceğinden şüphemiz yok. Anladığımız kadarıyla CHP genel merkezi ruhsat iptali meselesini çözmek istiyor ancak buradaki yerel yönetimler direniyor. Menteşe Belediyesi bu meseleyi ruhsat iptaliyle kolayca çözebilir. Bu konumdayken fabrikanın yapılmasına müsaade ederse, yani ruhsatı iptal etmezse bunun için ciddi siyasal bedel ödeyecektir.”

'BU PROJE 25 BİN İNSANIN ÖLÜM FERMANIDIR'

Projeden 25 bin insanın etkileneceğini de vurgulayan Özsoy, “Bu ruhsat iptal edilmeli, bu proje buraya yapılmamalıdır. Meseleyi uzatıp ipe un serip köylülerin direnişinin kırılmasını beklemek mantıklı değil. Biz oradayız, bölge halkı da orada. Bu proje 25 bin insanın ölüm fermanıdır. İnsanlar bu toprakla bir olmuşlar. Ortalama gelirleri asgari ücretin yarısı kadar ve bu gelirle kaç tane çocuk okutuyorlar. Bölgede arıcılık, tarım ve zeytincilik yapıyorlar. Bu açıdan bakıldığında mesele yalnızca bir çevre meselesi değil. Bu mücadele insanların yaşam mücadelesi. Geri adım atmayacağız. Onlar Muğla'dan gidene kadar biz buradayız” diye konuştu.