DEÜ'de 3. doz araştırması: BioNTech antikor düzeyini yüzde 106 artırıyor
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yapılan 3'üncü doz Covid-19 aşısı sonuçlarına göre, 3. dozu Sinovac yaptıranlarda antikor düzeyinin 7,5 kat, BioNTech olanlarda ise 106 kat arttığı tespit edildi.
DUVAR - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 3'üncü doz korona virüsü aşısı olan sağlık çalışanlarının antikor seviyelerini ölçtükleri bilimsel araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Prof. Dr. Hotar, "3'üncü doz aşı sonrası gerek Sinovac gerek BioNTech olan sağlık çalışanlarının yüzde 100'ünde antikor düzeyinin arttığı ve yeterli düzeyde geliştiği saptanmıştır" dedi.
Çalışmanın 3 ana bilim dalı tarafından ağırlıklı olarak yürütüldüğünü ve Mart 2021'de başladığını belirten Rektör Prof. Dr. Hotar, finansmanını rektörlük tarafından sağladığı araştırmanın 3 bin 538 DEÜ sağlık çalışanı arasından seçilen 548 kişide yapıldığını söyledi.
Hotar, şunları söyledi: "Sağlık çalışanlarımızın aşı yapılma durumu, antikor düzeyi ve hastalığa yakalanma durumları bir yıl süreyle izlendi. Çalışan arkadaşlarımız, antikor düzeylerinin 2 doz Sinovac aşısından 4 ay sonra anlamlı şekilde düştüğü ancak yüzde 89'unda hâlâ yeterli düzeyde olduğunu tespit etti. 3'üncü doz aşı sonrası gerek Sinovac gerek BioNTech olan sağlık çalışanlarının yüzde 100'ünde antikor düzeyinin arttığı ve yeterli düzeyde geliştiği saptanmıştır. Sağlık personelinin 3'üncü doz aşısını Sinovac olarak yaptıranlarda aşıdan en az 7 gün sonra antikor düzeyinin 7.5 kat arttığı, BioNTech olarak yaptıranlarda ise 106 kat arttığı saptanmıştır.
İlk 2 doz aşı arasında sağlık çalışanlarımızın yüzde 4'ünde (20 sağlık çalışanı) Covid- 19 hastalığını gelişti. Araştırmamızın bu bölümünde ise 3'üncü doz aşısını olan 293 kişiden sadece 1 kişide (yüzde 0.3) hastalık gelişmiş. Ancak 3'üncü dozu olmayan 25 sağlık çalışanımızdan 4'ünde (yüzde 16) hastalık geliştiği saptanmıştır. Bu çalışanlarımızın tamamı hastalığı hafif bulgularla atlatmıştır." Bu sonuçların sağlık personeline yapılan 3'üncü doz aşıların öneminin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyduğunu belirten Hotar, aşının bu hastalığa karşı en etkili yöntem olduğunu söyledi.