Dev Yapı-İş Genel Başkanı Karabulut: İşçiler ölümle açlık arasında tercihe zorlanıyor

Bodrum'da Botam Yapı yapımı süren otel inşaatında çalışan işçilerin, çalışma ortamının pandemi mevzuatlarına aykırı olmasına Dev Yapı-İş tepki gösterdi. Özgür Karabulut, "Korona virüsü tedbirleri kapsamındaki mevzuat hükümlerinin kağıt üzerinde kalması, işçileri açlıkla ölüm arasında tercih yapmaya zorluyor" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR- DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş (Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası) Bodrum'da Botam Yapı grubunun şantiyesinde çalışan yaklaşık bin 350 işçinin korona virüsü tedbirlerine uyulmadan çalıştırılmasına tepki göstererek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a "Genelgeler sözde kalıyor, işçiler bu şekilde çalıştırılmaya devam ettikçe pandemi ile mücadele etmek mümkün müdür?" diye sordu. Otel şantiyesinde çalışan işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ile konuştuk.

'ŞANTİYEDEKİ HERKESİN CAN GÜVENLİĞİ SORUNU VAR'

Özgür Karabulut

Özgür Karabulut, pandemide yayınlanan tedbirlerin denetime tabii tutulmaması sonucunda işverenin "pervasızlaştığını" söyleyerek, "Çalışanlar iş kaybetme korkusu nedeniyle kuralsızlıklara etkin biçimde karşı çıkamıyor. Ancak şantiyede işçi olan herkesin salgın nedeniyle bir can güvenliği sorunu mevcut" ifadelerini kullandı. İşçilerin içeriden müdahalesi söz konusu olmayınca kontrolsüzlüğün arttığına değinen Karabulut, metropollerdeki şantiyelerde yönetmelikler ağır aksak olsa da işlediğini, kısmen daha düzenli çalışma ortamı olduğundan müdahale imkanlarının olduğunu belirtiyor.

'4 KİŞİLİK YATAKHANEDE 6 KİŞİ KALIYOR'

'Patronların' siyasi iktidardan güç alarak, çalışma ortamıyla ilgili tedbirleri uygulamadığından söz eden Özgür Karabulut, mevzuatın kağıt üzerinde kaldığını söylerken buna karşı koyamamanın gerekçesi olarak ise işçilerin örgütsüzlüğünü işaret etti. Karabulut, "İşçi koğuşlarının sayısının düşürülmesi gerekiyordu fakat şu an 4 kişilik yatakhanelerde 6 kişi kalıyor, 6 kişilik koğuşlarda 8 kişi kalıyor ve buralarda da yeterli hijyen ortamı sağlanmıyor" dedi. 

'İŞVEREN İŞSİZLİĞİ AVANTAJA ÇEVİRİYOR'

2 sene önce şantiyelerde eylem ve etkinliğin daha fazla olduğuna vurgu yapan Karabulut, şu an yaklaşık 1 milyon inşaat işçisinin işsiz olduğuna değinerek, giderek artan işsizlik nedeniyle işçilerin kuralsızlıklara karşı çıkamadığını, tepkisiz kaldığını ve mücadeleyi daha geri bir noktadan geliştirmeye çalıştıklarını belirtiyor. Özgür Karabulut, işçilerin iki seçenek arasına sıkıştırılmasını ise,"Açlık dışarıda kesin, ölüm bir ihtimal..." diyerek anlatıyor.

Patronların işsizliği avantaja çevirdiğini belirten Karabulut, "Bodrum'daki şantiyenin çalışma koşulları, pandemiye uygun değil. Biz bir kez daha şantiyelerde, yönetmeliklerin uygulanmasını talep ediyoruz. Çalışma esnasında yoğunluğu azaltmak için yemek araları daha geniş tutulmalı, pandemide çıkarılan kurallar iş yerlerinde eksiksiz olarak tamamlanmalı, denetimler sıkılaştırılmalı" dedi ve zorunlu olmayan sektörlerin çalışmasının durdurulması çağrısı yaptı.