DEVA: Mustafa Günaydı soruşturması algı operasyonu 

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Kastamonu İl Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Günaydı hakkında yürütülen soruşturmanın ‘algı operasyonu’ olduğunu söyledi.

Mustafa Yeneroğlu.
Google Haberlere Abone ol

 

ANKARA - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, DEVA Partisi Kastamonu İl Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Günaydı hakkında takipsizlikle sonuçlanan soruşturmaya rağmen yeni bir soruşturma açılmasına tepki gösterdi.

‘BU SORUŞTURMA HUKUKUN EN TEMEL İLKELERİNE AYKIRI’

DEVA Partisi’ne yönelik bir algı operasyonu yapıldığını söyleyen Yeneroğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“DEVA Partisi Kastamonu İl Yönetim Kurulu üyemiz Sayın Mustafa Günaydı hakkında daha önceden ‘silahlı terör örgütüne üyelik’ suçlaması ile ilgili olarak yapılan soruşturmanın kovuşturmaya yer olmadığı kararı ile sonuçlanmasına rağmen mevcut delil durumu ile bu kez Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yer alan suçların da eklenerek yeni bir soruşturma açılması hukukun en temel ilkelerine aykırıdır. Ceza hukukunun bu temel ilkelerinden biri olan 'Non bis in idem' yani bir kişi 'Aynı suçtan iki kere yargılanamaz' kuralı gereğince, kişinin yeni bir delil olmadıkça aynı fiil nedeniyle bir daha soruşturulması mümkün değildir.”

‘SORUŞTURMA GEREKÇESİ 15 YIL ÖNCESİNE AİT SUÇ OLMAYAN EYLEMLER’

Yeneroğlu, soruşturma gerekçesinin 14-15 yıl öncesine ait suç oluşturmayan eylemler olduğuna dikkat çekerek,

“Bir kişinin fiilinin suç vasfının olup olmadığı değerlendirilip bu fiilin suç olmadığı veya kovuşturma açmayı gerektirecek delillere ulaşılamaması nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesi halinde Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre soruşturmanın yeniden açılabilmesi için yeni elde edilen bir delil olması gerekir. Buna rağmen somut hiçbir yeni delil yokken 14-15 sene öncesine ait bir kısım banka kayıtları, suç oluşturmayan eylemleri yeni bir delilmiş gibi sunularak soruşturma açılması ve gözaltı uygulanması açıkça hukuksuzdur. İl yönetim kurulu üyemizin soruşturma dosyasının kapanmış olmasına rağmen 'Bu kişiyi her koşulda cezalandıracağız' mantığı ile yürütülen yeni bir soruşturmanın adil olduğundan bahsetmek mümkün değildir.”

‘SORUŞTURMA HUKUKA AYKIRI YÜRÜTÜLDÜ’

Soruşturma sürecinin de hukuka aykırı olarak yürütüldüğünü ifade eden Yeneroğlu, şüphelinin ikametinde yapılan aramada dijital verilere el koyma için mahkeme kararı gerekmesine rağmen böyle bir karar olmadan Günaydı’nın ve ailesinin cep telefonları ile bilgisayarlarına el konulduğunu kaydetti.

Yeneroğlu, “El koyma anında cep telefonu ve bilgisayarlarda hangi dosyaların mevcut olduğuna dair imajlar alınmamış ve bu cihazlara daha sonra kolluk güçlerince ekleme yapılabilmesi riskinin söz konusu olduğu bir durum oluşturulmuştur. Ayrıca dosya ile ilgili olarak avukatların dosyayı inceleme yetkisi de hukuka aykırı bir şekilde engellenmiştir” dedi.

‘PARTİMİZİ KAMUOYU ÖNÜNDE TÖHMET ALTINDA BIRAKMA ÇABASI’

DEVA Partisi olarak Türkiye’de hukukun üstünlüğünün rafa kaldırıldığını bildiklerini belirten Yeneroğlu, şunları söyledi:

“Aynı zamanda parti üyelerimiz hakkındaki adli işlemlerde karşılaştığımız ağır hukuka aykırılıkların savcıların basit bir yorum hatasından ibaret olmadığı kanaatindeyiz. Partimizi kamuoyu gözünde töhmet altında bırakma çabalarının bir sonucu olarak, soruşturma dahi gerektirmeyen bir konudan dahi algı operasyonu yapıldığı artık aşikâr hale gelmiştir. DEVA Partisi olarak insan haklarının ve insan onurunun her şeyin üstünde olduğuna inanıyoruz. Bu inançla çıktığımız yolda, şartlar ne olursa olsun her zaman hukuk ve demokrasiyi savunacak, haksızlığa uğrayan kim olursa olsun ses çıkaracak ve önümüze çıkacak tüm engelleri haklılığımızdan aldığımız güçle aşacağız.” (DUVAR)