DEVA Parti'li Avşar: Beton şirketleri ve laboratuvarlar denetleniyor mu?
Tekirdağ'da yaşanan çürük inşaat konusunu Meclis gündemine taşıyan DEVA Parti'li Cem Avşar, Bakan Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, verdiği yazılı soru önergesinde, Tekirdağ Malkara ilçesinde yaşandığı iddia edilen ve kamuoyunda çokça tartışılan çürük inşaat konusunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye sordu. Müteahhit firmanın yaşadığı mağduriyete değinen Avşar, ülke genelinde bu şekilde meydana gelen başka olayların olup olmadığını sordu.
Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde müteahhitlik yapan bir firmanın iddiasına yer veren Avşar, "Müteahhit firma, 18 daireli inşaatın betonunu vermesi için bir beton şirketi ile anlaşmıştır, ancak gelen beton çürük olduğu halde bir laboratuvar tarafından sahte evrak ile sağlam gösterilmiş, diğer bir laboratuvarın da EBİS sistemine beton dökülen günleri doğru girmeyip görevini ihmal etmiştir. Daha sonra müteahhit firma, kabası biten inşaatla ilgili bu durumu fark edip Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne bildirmiştir. İl müdürlüğü tarafından yeniden yapılan inceleme sonucu betonun kalitesiz olduğu raporlanmıştır. Müteahhit firma, ilerleyen süreçte binaya yıkım kararı verildiğini ve 18 dairelik 2 blok inşaatın yıkımını kendilerinin yaptığını iddia etmektedir" diye konuştu.
Avşar, "Kamuoyundan ve müteahhit firmadan edindiğimiz bilgilere göre inceleme başlatılmış, bu süreç sonunda taraflara çok da önemli sayılmayacak çeşitli cezalar verilmiş ve müteahhit firmaya da 1 milyon 58 bin TL ceza verilmiştir" dedi.
'RAPORLAR MÜTEAHHİTİ DOĞRULUYOR'
Avşar, müteahhit firmanın olayın yasal takipçisi olduğunu ve Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinden teknik raporlar ile savcılık bilirkişi raporu alındığını ve bu raporlarda söz konusu müteahhidi doğrular nitelikte kararlar bulunduğunu söyledi.
Avşar, bununla birlikte müteahhit firmanın, yakın zamanda müteahhitlik belgesinin iptal edilmeye çalışıldığı iddiasını da öne sürdüğünü ifade etti.
Avşar, “Müteahhit firma, prosedüre uygun olarak süreci başlattığını ancak beton şirketleri ve laboratuvarların usulsüz işlemleri sonucu kaba işi biten 18 dairelik projeyi yıkmak zorunda kaldıklarını iddia etmekte ve bunu teknik raporlarla ispatlamaktadır” ifadelerini kullandı.
Teknik ve bilirkişi raporlarına değinen Avşar, “Karar verilirken ve söz konusu yaptırımlar uygulanırken Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinden alınan teknik raporlar ile savcılık bilirkişi raporu dikkate alınmış mıdır?” dedi.
Avşar, “İddia edildiği üzere yasal prosedürü uygulayan ve kamuoyunda çokça tartışıldığı gibi sorumlu davranarak söz konusu olayı ortaya çıkaran bahse konu müteahhit firmaya verilen cezanın yanında 2 bloktan oluşan 18 konutun yıkılması sonucu meydana gelen zararın tazmini husussunda bir yaptırımız, işleminiz olacak mıdır?” sorusunu yöneltti.
Müteahhitlik belgesinin iptalinin söz konusu olup olmadığını da soran Avşar, “Müteahhit firma tarafından iddia edildiği üzere ilgili firmanın müteahhit belgesinin iptali söz konusu mudur? Şayet iddia doğruysa gerekçesi nedir?” dedi.
Yapı denetim şirketleri ve beton şirketlerinin denetim konusunu hatırlatan Avşar; “Tekirdağ’da ve ülke genelinde benzeri başka olay yaşanmış mıdır? Bu kapsamda yapılmış bir araştırmanız bulunmakta mıdır?” diye sordu.