DEVA Partili Avşar: Elektrik dağıtım şirketlerinden neden kimse hesap sormuyor?

Elektrik dağıtım şirketlerinin denetimsizlik ve keyfi uygulamalar sebebiyle can kayıplarına sebep olduklarını belirten DEVA Parti'li Cem Avşar, bu şirketlerin denetim altına alınmasını istedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, katıldığı bir televizyon programında elektrik kesintileri, elektrik kaçakları ve ihmaller dolayısıyla oluşan mağduriyetlere dikkat çekti. Avşar, son zamanlarda elektrik dağıtım şirketlerinin denetimsizlik ve keyfi uygulamalar sebebiyle büyük mağduriyetlere hatta can kayıplarına sebep olduklarını söyledi. Avşar, ilgililerin derhal bu şirketleri denetim altına alması gerektiğini ifade etti.

Avşar, İzmir'de elektrik şirketinin ihmalinin iki kişinin ölümüne sebep olduğunu hatırlattı. Avşar, ister özel sektör ister kamu kurumu olsun gerekli denetimlerin yapılmadığını ve ihmaller zincirinin faciayı beraberinde getirdiğini söyledi.

“Olayın hemen akabinde salı günü birkaç grup önerisiyle bu özelleştirilmiş elektrik dağıtım şirketlerine gerekli denetimlerin yapılıp yapılmadığını, doğru düzgün işletilip işletilmediğini, çalışma performansları ve kapasitelerini araştırmak üzere araştırma önergesi verdik” diyen Avşar, “Ne oldu dersiniz; tabii ki AKP ve MHP oylarıyla her zamanki gibi ret edildi” şeklinde konuştu.

Yayın esnasında, konum itibarıyla Tekirdağ sınırında Kınalı mevkii olarak bilinen bölgede, Silivri’de bir site içerisinde olduğunu aktaran Avşar, "Bu civarda birçok site var. Yaz aylarında hem yazlıkçılar hem de ev sahiplerinin çok yoğun yaşadığı ve çok kalabalıklaştığı bir yerdir. Burada yoğunluktan dolayı bakın 1 saat değil 3-4 gün kesintilerin yaşandığını görüyoruz. Yaşamın sürdürülmesi noktasında bu kadar hayati öneme sahip bir ihtiyaç olan elektriğin kesilmesi kabul edilir bir şey değildir" dedi.

“Burada insanların hastaları var, insanların dolaplarındaki bütün yiyecek içecekleri bozuluyor, insanlar çok büyük mağduriyetler yaşanıyor” diyen Avşar, “Bu sorumsuz dağıtım şirketleri ve vurdumduymaz denetim kurum ve kuruluşlar yüzünden dün İzmir'de öncesinde Diyarbakır ve Mardin’de, şimdi de Tekirdağ’da hayati fonksiyonları etkileyen mağduriyetler yaşanıyor ve canlarımıza mal oluyor” ifadelerini kullandı.

Daha geçtiğimiz gün İzmir’de ölümle sonuçlanan sorunun bir başka rengini, bir başka türünü bugün bu noktada gördüklerini belirten Avşar, “Bütün bunların altında yatan sebep; ister özel olsun ister kamu şu an karşı karşıya kaldığımız sistem denetimsizliği, yandaş kayırmacılığıyla gizli veya açık ortaklıklar ve menfaatler üzerine kurulan düzenin varlığıdır” dedi.

'BU İŞİN KÖK SEBEBİ DENETİMSİZLİK'

Avşar, ama yine her zamanki gibi halkın mağdur olduğunu, yerine göre canıyla bedel ödediğini belirtti. “İster özelleştirilmiş olsun ister olmasın hiç fark etmez bugün bu işin kök sebebi denetimsizlik maalesef” ifadelerini kullanan Avşar, “Eğer ilgili kurum ve kuruluşlar bu şirketlere gerekli denetimleri yapsaydı, bakım-onarım eksik yapılmasaydı ve enerji akım ve kapasite artırımı ihtiyaca göre planlansaydı bugün vatandaşımızın yaşadığı mağduriyetler olmazdı” dedi.

Bulundukları bölgede elektrik dağıtımını yapan şirket olan BEDAŞ’ın ortaklık yapısına değinen Avşar, “Bakın bu bölgede BEDAŞ dağıtım yapıyor, BEDAŞ’ın ortaklık yapısına bütün vatandaşlarımız internetten ulaşabilir. Bu ortaklık yapısında adı geçen şirketleri hangi mekanizma denetleyecek?” diyerek şirketlerin içinde bulunduğu ilişkiler ağını eleştirdi ve her şeye rağmen ilgili kurumların görevleri gereği derhal şirketleri denetim altına alması gerektiğini söyledi.