DEVA Parti'li Avşar: İstanbul'da kaç kişinin evine aylık 55 bin TL giriyor?

DEVA Parti'li Cem Avşar, "İstanbul'da bir ailenin yaşam maliyeti bir yılda 30 bin 563 liradan 55 bin 320’ya yükseldi. İstanbul'da kaç kişinin evine aylık 55 bin TL giriyor?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, enflasyon ve hayat pahalılığının toplumsal hayatta yol açtığı tahribatlara dikkat çekti. Halkın içinde bulunduğu olumsuz koşulları anlatan Avşar, iktidarın ülkeyi enflasyon canavarının pençesine teslim ettiğini belirterek, bu durumun geçim sıkıntısı çeken aile sayısının artmasına, yoksulluğun ve borçlanmanın derinleşmesine, toplumda sosyal dengenin ve adaletin bozulmasına neden olduğunu söyledi.

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Enflasyon toplumun ahlakını bozan, yozlaştıran bir numaralı halk düşmanıdır” ifadesini hatırlatan Avşar, “O yıllara şöyle bir bakalım, enflasyon bir taraftan pahalılığını arttırıp yoksulluğa sebep olurken, diğer taraftan ahlak ve toplumsal düzeni bozuluyordu. Hırsızlık, soygun, yolsuzluk artıyordu. İşte bunun için de enflasyona bir numaralı halk düşmanı ve tek kollu canavar yakıştırması yapılıyordu” dedi.

“Bugün toplumun durumu tam anlamıyla budur” diyen Avşar, “İktidar ülkeyi tekrar o günlere götürmüş, Türkiye’yi enflasyon canavarının pençesine teslim etmiştir. Yükselen enflasyon satın alma gücünü azaltarak temel ihtiyaçların karşılanmasını zorlaştırıyor ve ekonomik belirsizlikler de her gün daha da derinleşiyor. Bu durum, geçim sıkıntısı çeken ailelerin sayısının artmasına, yoksulluğun ve borçlanmanın derinleşmesine, toplumda sosyal dengenin ve adaletin bozulmasına neden oluyor.” diye konuştu.

'MUTLU BİR AZINLIK DIŞINDA HERKES ENFLASYONU YAŞIYOR'

Okulu bırakan çocuklar da sattığını yerine koyamayan kepenk indiren esnaf da malı tarlada kalan çiftçi de ay sonunu getiremeyen memur da işinden olan işçi de tenceresi kaynamayan kadın da özetle mutlu bir azınlık dışında herkesin bunu yaşadığını söyleyen Avşar; “Açlık sınırının 17.725 TL ve yoksulluk sınırı 57.736 olduğu bir ülkede, buna karşın asgari emekli maaşı 10.000 lira iken asgari ücret 17.002 lira ise burada insan onuruna yakışır bir hayat mümkün olamaz.”

İPA verilerine de yer veren Avşar; "İstanbul'da bir ailenin yaşam maliyeti bir yılda 30.563 liradan 55.320’ya yükselmiştir. Yani bir yılda 25.000 TL civarında bir artış olmuştur. (Yaşam maliyeti; asgari düzeyde kira, faturalar, gıda, giyim vb. diğer yaşamsal harcamalardır)" dedi.

Avşar, “  sorusunu yönelterek, şunları söyledi:

“Yukarıda değindiğim üzere 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 55.000 liranın üzerine çıkmışsa bir evde iki asgari ücretli çalışan olsa dahi 34.000 TL, yine de yoksulluk sınırının altında kalmaktadır. Bu işin uzmanları ve bu konuda çalışma yapan bilim insanları temel insanı ihtiyaçları karşılayamama durumu mutlak yoksulluk diye tanımlıyor. Maalesef barınma ve beslenme sorunu yaşanan ülkemizden çok ciddi bir kesim mutlak yoksullukla karşı karşıyadır.”

'MİLLETİ YAPAY GÜNDEMLERLE, ROMANTİK FANTEZİLERLE OYALAMAYIN'

İktidara çağrıda bulunan Avşar; “Milleti yapay gündemlerle, romantik fantezilerle oyalamayın! Siyasi manevraları ve laf kalabalığını, Medya manipülasyonlarını bırakın. Memleketin gerçek meselesi, halkın gerçek gündemi ekonomidir, yoksulluktur, geçim sıkıntısıdır. Bu konuda gerçek çözümler geliştirin.” ifadelerini kullandı.

Son olarak tasarruf tedbirlerine değinen Avşar; “Tasarruf tedbirleri diyerek bu yükü sadece kamu çalışanlarının, esnafın, çiftçinin, emeklinin, öğrencinin sırtına yüklemeyin. Adrese teslim devleti ve milleti milyarlarca zarara uğratarak birilerinin cebini dolduran talan düzenine son verin. Kendi itibarınızdan da azıcık tasarruf edin” diye konuştu.