DEVA Partili Avşar: Türkiye’nin en önemli gündemi deprem olmalı

Bakan Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle önerge veren DEVA Partili Cem Avşar, "Muhtemel bir İstanbul depreminin Tekirdağ’a etkisi nedir? Buna karşı bir hazırlık yapılmış mıdır?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar verdiği yazılı soru önergesinde Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu ve en önemli gündeminin “deprem” olması gerektiğine değindi. Avşar, Kuzey Anadolu Fay Hattının Tekirdağ’dan geçtiğini hatırlatarak Bakan Özhaseki’ye, Tekirdağ’da meydana gelmesi muhtemel bir depreme karşı hazırlıkların hangi aşamada olduğunu sordu.

Avşar; “Ülkemiz bulunduğu coğrafi konum itibariyle bir deprem ülkesidir. Nitekim bu gerçeği 6 Şubat’ta bir kez daha görmüş olduk. 6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre 53.537 kişi vefat etti, 11 ilimiz doğrudan etkilendi, 14 milyon insanımız zarara uğradı ve 850 bin bağımsız birim hasar gördü. Tekirdağ da Türkiye’nin deprem bakımından riskli bölgelerinden biridir. Marmara Denizi üzerinden ilimize ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy’den geçmektedir. Şarköy ve Mürefte bölgeleri 1.derece, Tekirdağ Merkez 2.derece, daha kuzeyde kalan ilçeler ise 3.ve 4. derece deprem bölgeleridir” diye konuştu.

'İLİMİZİN MUHTEMEL BİR İSTANBUL DEPREMİNDEN ETKİLENME DURUMU ÇOK YÜKSEKTİR'

Avşar, “Depreme uzakta olsa şehirler etkilenebiliyor. Kahramanmaraş’ı konuşacak olursak 240 bin km2’lik bir alan yıkıldı. Yani depremin kaynağı size 300-400 km uzaklıkta olsa bile yıkılabilirsiniz.”, diye konuştuğunu söyledi ve “Buradan hareketle ilimizin muhtemel bir İstanbul depreminden etkilenme durumunu gözler önüne sermiştir” ifadelerini kullandı.

Avşar Bakan Özhaseki’ye Tekirdağ’ın depreme hazırlığı konusunda şu soruları yöneltti.

 

-Tekirdağ’ın riskli yapı soku tespit edilmiş midir? Mevcut yapı stokunun yüzde kaçı depreme dayanaklı değildir? Bu kapsamda riskli yapı dönüşüm planı ve yol haritası hazırlanmış mıdır?

 

-Deprem öncesi yapılması gereken hazırlıklar hangi aşamadadır? Yeterli sayıda ve gerekli araç-gerece sahip deprem toplanma alanları oluşturulmuş mudur? Sağlıklı ve kesintisiz iletişimin sağlanması için gerekli sistemler kurulmuş mudur? Gerekli bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları yapılmakta mıdır?

 

-Hazırlıklar kapsamında yerel aktörlerle (Belediyeler, ilgili STK’lar) gerekli iş birlikleri geliştirilmiş midir? Olası bir deprem öncesi eşgüdüm halinde çalışma, görev dağılımı ve iş bölümü yapılmış mıdır?

 

-Muhtemel bir İstanbul depreminin Tekirdağ’a etkisi nedir? Buna karşı bir hazırlık yapılmış mıdır?

Etiketler tekirdağ deprem