DEVA Parti'li Avşar, 'Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi'ni Meclis gündemine taşıdı
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, "Yüzyılın dönüşümü İstanbul Projesi kapsamında bahsedilen rezerv alanlar belirlenmiş midir?" diye sordu.
DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar verdiği yazılı soru önergesinde 2 Haziran Pazar günü İstanbul Küçükçekmece’de kendiliğinden yıkılan 3 katlı bina olayına değinerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye depreme hazırlık bağlamında 'Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi'ni sordu. Avşar, “Bu şekilde kendiliğinden yıkılabilecek durumda olan kaç bina var? Bir tedbir aldınız mı? Belediyelerle iş birliğiniz var mı?” şeklinde sorular yönetti.
Avşar, “Deprem kuşağında bulunan ülkemiz Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı üzerinde konumlanmaktadır. Bu durum ülkemizi neredeyse her 10-15 yılda bir büyük bir depremle karşı karşıya bırakmaktadır” dedi.
6 Şubat Maraş depremlerini hatırlatan Avşar, “En son 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ile 11 ilimiz çok ciddi bir şeklide etkilenmiş ve resmi kayıtlara göre 53 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetmişti” ifadelerine yer verdi.
Avşar, tüm deprem bilimcilerin hem fikir olduğu ve yakın bir zamanda meydana gelmesi beklenilen bir İstanbul depremi gerçeğinin bulunduğu, Bakanlığın verilerine göre İstanbul’da 600 bin çok riskli konutun olduğu ve bir an önce bunların yenilenmesi gerektiğini söyledi.
Avşar, “Bu kapsamda Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi açıklanmıştı. Bu proje ile belirlenen rezerv alanlarda 400 bin konut yapılacağı, yarısı bizden kampanyasıyla 350 bin konutun dönüşüleceği ve 100 bin sosyal konutun inşa edileceği açıklanmıştı” dedi.
2 Haziran Pazar günü İstanbul Küçükçekmece’de 3 katlı bir bina kendiliğinden yıkıldığını söyleyen Avşar, “Olayda 1 vatandaşımız hayatını kaybederken 8 kişi de yaralandı. Hemen olayın ardından bilim insanlarımız, İstanbul'da 2 bin-3 bin dolayında binanın böyle olduğunu (kendiliğinden yıkılabilecek durumda olduğunu) tahmin ettiklerini ve bunların saatli bomba gibi ne zaman patlayacağı belli olmayan fakat zamanı gelince de böyle facialara sebep olan bir durumla karşılaştırdığını belirtiyorlar” ifadelerini kullandı.
'BELEDİYELERLE ORTAK BİR HAREKET PLANINIZ VAR MI?'
Can güvenliğine değinen Avşar; “Bakanlık verilerine göre 600 bin çok riskli binanın kaçı söz konusu olayda olduğu gibi kendiliğinden yıkılabilecek durumdadır? Buna karşın acil önlem bağlamında neler yapılmıştır? Bina sakinlerinin can güvenliği sağlanmış mıdır?” diye sordu.
Avşar, “Yüzyılın dönüşümü İstanbul Projesi kapsamında bahsedilen rezerv alanlar belirlenmiş midir? Bu alanlar nerelerdir? Vaat edilen 400 bin konut için bu rezerv alanlarda inşai faaliyete başlanmış mıdır? Yine bu kapsamda sözü geçen 100 bin sosyal konutun başvuru koşulları, kullanım şekli ve takvimi belirlenmiş midir?” dedi.
Depreme hazırlığın aciliyeti ve iş birliğinin önemine değinen Avşar; “Yapılan tüm araştırmalar ve açıklamalar çok kısa bir süre içinde büyük İstanbul depremini işaret ederken acil müdahale kapsamında Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesiyle birlikte belediyelerle eşgüdüm halinde çalışmak bakımından ortak bir hareket planınız var mıdır?” şeklinde soru sordu.