DEVA Partili Avşar'dan Çınar ve Mazıdağı yangınları için kanun teklifi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Çınar ve Mazıdağı'nda meydana gelen yangın bölgesinin afet bölgesi ilan edilmesi için kanun teklifi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem AVŞAR Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçelerinde meydana gelen yangın dolayısıyla yangın bölgesinin afet bölgesi ilan edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclis’ine kanun teklifi sundu.

Avşar; yangında 15 can kaybının, 78 yaralının ve çok büyük maddi zararın olduğunu yaraların bir an evvel sarılması ve oluşan zararın tazmini için ilgili kanuna “geçici madde-28’in” eklenmesi suretiyle değişiklik yapılarak bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Teklifin gerekçesinde “20 Haziran 2024 tarihinde Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçelerinde insan hayatını, doğal yaşamı, ekonomiyi ve ekolojik sistemi etkileyen büyük bir yangın meydana gelmiştir” diyen Avşar; “55 bin dekarlık mera, orman ve tarım arazisini kapsayan bir alanda çıkan bu yangında; 15 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bir kısmı ağır olmak üzere 78 vatandaşımız yaralanmıştır. Yapılan ilk tespitlere göre çok sayıda hayvan telef olmuş, bir kısmı kesime gönderilmiş, bir kısmı tedavi altına alınmıştır. Büyük bir bölümünde tahıl yetiştiriciliği yapılan tarım alanlarının üzerindeki ürünler ise yok olmuş ve doğal yaşam büyük zarar görmüştür” şeklinde konuştu.

Bölgenin tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın yangından olumsuz etkilediğini, biyolojik çeşitliliğine büyük zarar verdiğini söyleyen Avşar; “Bununla birlikte yangın birçok yerleşim yerini etkilemiş, yüzlerce ailenin evsiz kalmasına, geçim kaynaklarını kaybetmesine, elektrik, su vb. alt yapılarının zarar görmesine sebep olmuştur “dedi.

'ÇINAR VE MAZIDAĞI İLÇELERİ İLE ÇEVRESİNİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ ELZEMDİR' 

Avşar; “55 bin dekarlık alanda hayata, ekonomiye ve ekolojik dengeye büyük zarar veren bu yangın dolayısıyla halkın karşı karşıya kaldığı maddi ve manevi zararların tespit ve tanzimi, ekolojik tahribatın giderilmesi, yaban yaşamın normale dönmesi için yangından etkilenen Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçeleri ile çevresinin afet bölgesi ilan edilmesi elzemdir” dedi.

'MADDİ VE MANEVİ ZARARLAR TAZMİN EDİLMELİDİR' 

“Bu kapsamda 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna geçici madde eklenerek Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçeleri ile çevresinin afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir” diyen Avşar, söz konusu kanuna geçici madde-28 olarak; ‘Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçeleri ve çevreleri, 20 Haziran 2024 tarihinde meydana gelen yangından dolayı afet bölgesi ilan edilmiştir. Afet bölgesi ilan edilen yerlerde vatandaşların maddi ve manevi zararlarının tazmininde bu kanun hükümleri uygulanır’ teklifini ettiklerini ifade etti.