DEVA Parti'li Burak Dalgın: Her sene 800 bin yeni iş yaratmamız lazım

DEVA Parti'li Burak Dalgın, "İSO 500 sanayi kuruluşları pek yeni istihdam yaratamamış. Her sene 800 bin yeni iş yaratmamız lazım. Tüm bunu sağlayacak bir kalkınma seferberliği görüyor musunuz?" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nın 2023 yılı sonuçlarını değerlendirdi. Dalgın, “Birinci sırada yer alan firma neredeyse 500 milyar lira, listenin sonundaki 500. firma ise 3 milyar lira ciro yapmış. Toplamda 6.4 trilyon lira ciro elde eden, neredeyse 100 milyar dolar ihracat yapan ve 800 bin kişiye istihdam sağlayan sanayimizin amiral gemileri bu firmaları tebrik ediyorum” dedi.

Dalgın ilk olarak üretimden satışlara dikkat çekerek, “İSO 500 firmalarının üretimden satışları 2023’te yüzde 42 artmış. Başka ülkelerde muazzam bir haber olacak olan bu performans, yüksek enflasyonlu ülkemizde maalesef daralma demek. Doğru duydunuz – İSO 500 2023’te reel olarak neredeyse yüzde 14 küçülmüş” diye konuştu.

İstihdam sorunu Dalgın’ın dikkat çektiği ikinci veri oldu. Burak Dalgın “İSO 500 sanayi kuruluşları pek yeni istihdam da yaratamamış. 2022’de İSO 500’de yaklaşık 800 bin kişi çalışıyordu. Bu sayı sadece yüzde 2, yahut 15 bin kişi artmış. Düşünün – her sene çalışma çağına 1 milyon genç katılıyor. Bu arkadaşlarımızın işgücüne katılımı OECD ortalaması kadar olsa, her sene 800 bin yeni iş yaratmamız lazım. Yani bu yıl bir İSO 500. Seneye yeni bir İSO 500. Sonraki yıl bir İSO 500 daha. Tüm bunu sağlayacak bir kalkınma seferberliği görüyor musunuz? Türkiye’nin esas meselesi budur” diye konuştu.

‘ULUSLARARASI REKABET GÜCÜMÜZ TEKLİYOR’

Dalgın, “Üçüncüsü, uluslararası rekabet gücümüz tekliyor. İSO 500 firmaları toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 40’ını yapıyor. Maalesef 2023 yılında İSO 500’ün ihracatında yüzde 3 azalma var. Hükümetin meşhur 2023 hedeflerini hatırlayalım. 500 milyar dolar hedefinin ancak yarısına ulaşılabilmişti. Acilen ihracat dostu politikalar benimsenmezse, ihracatçının dövizini zorla sattırma gibi uygulamalara son verilmezse, bu hedeften iyice uzaklaşırız” ifadelerini kullandı.

Burak Dalgın’ın dikkat çektiği dördüncü araştırma sonucu ise mali borçlar oldu. Dalgın, “Mali borçlar yüzde 54 artarak 2 trilyon liraya çıktı. Uzun yıllar sonra ilk kez net kambiyo zararları oluşmaya başladı. Neticede, karşımızda hayli kaldıraçlı bilançolar var: 3 birimlik bilançonun sadece 1 birimi öz kaynaklar! Bu, kırılganlık demektir” şeklinde konuştu.

Son olarak, İSO 500 verilerindeki coğrafi dağılıma dikkat çeken Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, “Güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma için sanayi tabanımızı genişletmeye mecburuz. Geçtiğimiz günlerde yazdığım makalede söyledim, tekrar söyleyeyim: Türkiye’nin yeni kalkınma ufku, Anadolu’dan yıldız şehirler çıkarmaktır” ifadelerini kullandı.