DEVA Parti'li Ekmen: Mersin'de 7 yangın söndürme ihalesi iptal edildi

DEVA Partisi Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin’in 7 ilçesinde yangın söndürme ihalelerinin tasarruf gerekçesiyle iptal edildiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, 17 Mayıs 2024 tarihli Tasarruf Genelgesi gerekçe gösterilerek orman yangınlarıyla mücadele amaçlı çıkılan ihalelerin iptal edildiğini duyurup nedenini sorduktan sonra bu iddiaların Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından yalanlandığını belirterek, Mersin’in 7 ilçesinde yangın söndürme ihalelerinin aynı gerekçeyle iptal edildiğini açıkladı.

Ekmen, 30 Haziran tarihinde Tasarruf Genelgesi kapsamında bazı yangın söndürme hizmet ihalelerinin iptal edilmesi ile ilgili, "Tasarruf genelgesi sonrası, orman yangınları için tedbir olarak açılan yeni orman yolları işlerinin hazırlıkları durdurulup, ihaleye çıkmış olanlar iptal edildi mi?, Tasarruf genelgesi nedeniyle yangınla mücadeleyle doğrudan ilgili onlarca ihale iptal edilmiş. İhale iptal kayıtlarında bu açıkça gözüküyor. Bu nasıl bir dağınıklıktır?" diye sormuştu.

Ekmen, ayrıca 1 Temmuz'da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’e iptalin sebeplerini birer yazılı soru önergesiyle sormuş, 2 Temmuz'da konuyu TBMM Genel Kurulu'na taşımıştı.

'YANGINLA MÜCADELEYİ NASIL ETKİLEYECEK?'

Orman Genel Müdürlüğü tarafından olayın yalanlandığını belirten Ekmen, "Bazı haberlerdeki eksik veya yanlış bilgi ve yorumları yalanlamışsınız. Bravo. Aşağıdaki fotoda bir kısmı yer alan, kamu ihale kurumu veri tabanından tespit edilmiş işler iptal edildi mi? Edilmedi mi? İptal edildiyse, iptal gerekçesi ne? Ve bu durum o bölgede yangınla mücadeleyi nasıl etkileyecek?" demişti.

Ekmen, Mersin’in 7 ilçesinde orman yangınlarıyla mücadele amaçlı açılan ihalelerin Tasarruf Genelgesi gerekçesiyle iptal edilmesiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

"1. Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü, orman ve kırsal alan yangın söndürme işçiliği ve yangına yönelik malzeme alımı ve şoförlü minibüs kiralama ihalesi tasarruf tedbirleri gerekçesiyle 12.06.2024 tarihinde iptal edilmiştir.

2. Tarsus orman, kırsal alan yangın söndürme işçiliği ve yangın malzeme alımı işi ihalesi ödeme bütçesinin türünün değiştirilmesi sebebiyle 04.06.2024 tarihinde iptal edilmiştir.

3. Çamlıyayla Orman İşletme Müdürlüğü 2024 yılı orman ve kırsal alan yangın söndürme işçiliği ve yangınla mücadele malzemeleri alınması hizmet alımı işi ihalesi tasarruf tedbirleri gerekçesiyle 06.06.2024 tarihinde iptal edilmiştir.

4. Silifke Orman İşletme Müdürlüğü, orman ve anız yangınlarına ilk müdahale için; işçi, mühendis, malzeme alımı ve minibüs kiralama işi ihalesi tasarruf tedbirleri gerekçesiyle 06.06.2024 tarihinde iptal edilmiştir.

5. Gülnar Orman İşletme Müdürlüğü, orman ve anız yangınlarına ilk müdahale için 30 işçi ve 1 orman mühendisi, malzeme alımı ve 16+1 kişilik minibüs kiralama işi ihalesi tasarruf tedbirleri gerekçesiyle 06.06.2024 tarihinde iptal edilmiştir.

6. Anamur Orman İşletme Müdürlüğüne orman ve kırsal alan yangın söndürme işçiliği ve yangına yönelik malzeme alımı ve şoförlü 14+1 kişilik minibüs kiralama hizmet alım işi ihalesi Orman Genel Müdürlüğü’nden sayılı emir ile 06.06.2024 tarihinde iptal edilmiştir.

7. Mut 2024 orman ve kırsal alan yangın söndürme işçiliği ve yangınla mücadele malzemeleri hizmet alımı işi ihalesi tasarruf tedbirleri gerekçesiyle 06.06.2024 tarihinde iptal edilmiştir."

Ekmen, bu ihalelerin artık doğrudan temin yoluyla yapılacak olsa dahi, olası bir yangın ihtimalinde büyük bir risk oluşturduğunu ifade etti.