DEVA Partili Ekmen'den Mersin'deki balık çiftliği projesine itiraz

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin'in Aydıncık ilçesinde yapılması planlanan balık çiftlikleri projesinin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Mersin'in Aydıncık ilçesinde yapılması planlanan balık çiftlikleri ve bu projeye karşı yapılan itirazlar hakkında açıklamalarda bulundu. Ekmen, ÇED raporuna yapılan itirazların kabul edilmesi ve projenin iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ekmen, konuşmasında son 15 gündür Mersin'in gündemini sarsıcı bir şekilde meşgul eden Aydıncık'ta yapılacak balık çiftliği projesinin, Mersin'in turizmi ve doğal güzellikleri için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Mersin Çevre İl Müdürlüğü'nün ÇED raporuna itiraz süresini bayram tatiline denk getirmesini eleştirerek, bu durumun itiraz sürecini zorlaştırdığını belirtti.

'EĞER BU BALIK ÇİFTLİKLERİ YARARLI OLSAYDI EDREMİT'TEN SÖKÜLÜP MERSİN'E TAŞINMAZDI'

Ekmen, Mersin'de balık çiftliği yapılması kararının ilk olarak 2008 yılında alındığını hatırlatarak, geçen 16 yıl içinde Mersin'de çok şeyin değiştiğini ve 2010 yılında açıklanan Turizm Master Planı'nda Mersin'in sekiz turizm geliştirme bölgesinin balık çiftliklerinden olumsuz etkileneceğini söyledi. Ekmen, "Eğer bu balık çiftlikleri yararlı olsaydı, Balıkesir Edremit'ten sökülüp Mersin'e taşınmazdı. Bu balık çiftlikleri, kimyasalları, ilaçları ve antibiyotikleri ile denizimizi çöplüğe çevirecek ve doğal balıkçılığı bitirecektir" dedi.

ÇED raporlarını inceleyen uzmanların raporların gerçeği yansıtmadığını ve bilimsel kriterlere uygun hazırlanmadığını belirttiğini aktaran Ekmen, ÇED raporlarına yapılan itirazların büyük bir ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı. "Faaliyet alanı olarak belirlenen bölgede korunacak hassas alanlar, arkeolojik sit alanları ve Akdeniz foku yaşam alanı gibi önemli bölgeler bulunmaktadır. Bu alanlar, bir firmanın kar hırsına kurban edilemez" dedi.

Bölgenin iklim ve deniz akıntı karakteristiğinin balık çiftlikleri için uygun olmadığını belirten Ekmen, bu projelerin denizi kirleterek turizmi olumsuz etkileyeceğini söyledi. Taşucu'nda yaşanan canlı hayvan taşıyıcılığı nedeniyle insanların maskeyle denize girmek zorunda kaldığını hatırlatan Ekmen, benzer bir durumun Aydıncık'ta yaşanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

'ÇED RAPORUNA İTİRAZ EDİYORUZ, PROJENİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ'

2008 yılında alınan kararın, 2010 Master Planı da gözetilerek güncellenmesi gerektiğini belirten Ekmen, ÇED raporunun uluslararası doğa koruma standartlarına aykırı nitelikler içerdiğini söyledi. Bu itirazların incelenmesi sırasında, uluslararası Bern ve Barcelona Sözleşmeleri gibi doğayı koruma yükümlülüklerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Bern Sözleşmesi, Avrupa'nın yabani flora ve faunasının ve onların doğal yaşam alanlarının korunmasını amaçlarken, Barcelona Sözleşmesi ise Akdeniz'in deniz çevresinin ve kıyılarının korunmasını hedeflemektedir.

Son olarak, Ekmen, Mersin Çevre Platformu'nun açıklamasının son cümlesiyle konuşmasını tamamladı: "ÇED raporuna itiraz ediyoruz, projenin iptal edilmesini istiyoruz ve bu çiftliğin kurulmaması için bütün Mersin, tüm unsurlarıyla ve el birliği ile mücadele etmeye devam edecektir."