DEVA Partili Esen: İnsanlar evlenemiyor, nerede kaldı çocuk büyütmek?

DEVA Partili Milletvekili Elif Esen, TÜİK'in tarafından açıklanan doğum verilerine ilişkin konuştu. Esen, doğum oranlarındaki düşüşe neden olarak ekonomik krize işaret etti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, TBMM’de bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Esen, basın toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 15 Mayıs'ta açıkladığı doğum verilerini ele aldı.

İnsanların geçim sıkıntısı nedeniyle çocuk yapmadığını söyleyen Esen, "Türkiye’de doğum oranı ilk kez dibi gördü. Doğum hızı da binde 20,3 iken 2023'te binde 11,2'ye dek düştü. Son 58 yılın en düşük doğum seviyesiyle doğum oranı en hızlı düşen ülke olarak kayda geçmiş bulunuyoruz. Şu an yüzde 1,51 olan doğum oranının anlamı nüfus oranımızın gelecekte tehlikeye girdiğini işaret ediyor, zira yüzde 2,02 alt sınır olarak kabul ediliyor ve gelişmiş ülkeler bu oranın altına inmemek için ciddi teşvikler sağlıyor" diye konuştu. 

Aile ve Gençlik Fonu konusundaki gelişmeleri izlediklerini ve başvuruların geri çekildiğini ifade eden Esen, “Aile ve Gençlik Fonu’nu hatırlıyorsunuz değil mi? Aylar önce bu kürsüden seslendik, uyardık, şimdi size sahadan bilgi vereyim, fona başvuran gençlere verilen cevap şu: ‘Önce evleneceksiniz biz ödemeyi sonra yapacağız’ Büyük şehirlerde bir düğün salonu tutmanın 500 bin TL civarında olduğu ortamda siz fondan 150 bin TL evlilik desteğini ancak evlendikten sonra veriyorsunuz çocuklara, başvuran gençlerin bazılarının başvurusunu geri çektiğini de sizlere haber vermiş olayım” dedi.