DEVA Partili Karal: 2024 yılında kaç ton at ve eşek eti içeren ürün ele geçirildi?

DEVA Partili Hasan Karal, taklit ve tağşiş listesinde sıklıkla yer alan at ve eşek eti skandalı ile ilgili soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, taklit ve tağşiş listesinde sıklıkla yer alan at ve eşek eti skandalını Meclis gündemine taşıdı. Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan güncel taklit ve tağşiş ürün listesinin, Türkiye’deki gıda güvenliği sorununun ne derece ciddiyet taşıdığını gösterdiğini belirten Milletvekili Karal, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

"1)       Bakanlığınız, Adana ve Sakarya illerinde diğer illere kıyasla daha yoğun şekilde tespit edilen at ve eşek eti kullanan işletmelerin yoğunluğunu etkileyen spesifik faktörler nelerdir?

2)         2024 yılı itibariyle, at ve eşek eti içeren ürünlere ilişkin kaç denetim yapılmış ve kaç idari yaptırım uygulanmıştır?

3)         Yapılan denetimlerde 2024 yılı içinde kaç ton at ve eşek eti içeren ürün ele geçirilmiştir?

4)         Bakanlığınız tarafından bu tür hileli ürünleri piyasaya süren işletmelere uygulanan adli yaptırımlar nelerdir? Bu yaptırımlar caydırıcı mıdır?

5)         Özellikle Adana ve Sakarya’da at ve eşek eti gibi insan tüketimine uygun olmayan maddelerin yoğun kullanımı, bu illerde gıda denetiminden sorumlu birimlerin yetersizliğinden mi kaynaklanmaktadır? Denetimlerin eksiksiz bir şekilde yürütülmesi için Bakanlığınız hangi adımları atmayı planlamaktadır?

6)         Bakanlığınız, at ve eşek eti gibi hileli gıdaların tüketiciye ulaşmasını engellemek amacıyla toplumsal bilgilendirme ve bilinçlendirme kampanyaları yapmayı planlamakta mıdır?

7)         Gıda denetim süreçlerinde daha etkin ve caydırıcı bir mekanizma oluşturulması için planlanan teknolojik ve yapısal yatırımlar nelerdir?

8)         Bu ürünlerin tüketilmesi sonucunda halk sağlığında ortaya çıkan sorunların detaylarını içeren bir analiz yapılmış mıdır? Halkı bu zararlardan korumak için özel bir stratejiniz var mıdır?"