DEVA Parti’li Rızvanoğlu: TÜİK’in fiyatları çarşıya uymadı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, Tarım Kredi Kooperatif Market’teki rakamların TÜİK’in fiyatından fazla olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, TÜİK’in enflasyon sepetinde yer alan ürünlerden menemende kullanılan malzemeleri Tarım Kredi Kooperatif Market’teki rakamlarla karşılaştırdı. Rızvanoğlu, bu ürünlerin market fiyatının TÜİK’in fiyatından fazla olduğunu ifade etti.

Rızvanoğlu, “TÜİK’in Bugün buraya niçin geldik? Bu ülkede TÜİK diye bir kurum var. TÜİK ne yapar? Her ay enflasyon rakamını açıklar. Bu açıklanan rakamlar da aslında işçinin, emekçinin, memurun maaşını belirler. Şimdi biz bugün buraya niye geldik biliyor musunuz? TÜİK’in fiyatlarıyla reel market fiyatlarını karşılaştırıp bu durumu hep beraber analiz etmek için geldik” ifadesinde bulundu.

Rızvanoğlu, domatesin mevsiminde bile TÜİK fiyatından pahalı olduğunu belirterek, “Gelin bir manav bölümünden başlayalım. İlk önce gelin birlikte domatese bakalım. Şimdi arkadaşlar buradaki aslında amacımız gelin TÜİK rakamları ile bir menemen yapalım dedik. Nedir TÜİK rakamlarına göre menemen yapmak? 6-7 tane farklı ürün var burada. Domates tabii ki menemenin olmazsa olmazı. Şimdi TÜİK’teki rakama bakalım; domatesin rakamı 28,69 TL. Gelin bir de markette ne kadar bakalım;32, 90 TL. Şimdi domatesin mevsimindeyiz. Domatesin mevsiminde bile şu an TÜİK’ten çok daha fazla bir rakam ödüyoruz. Başka ne lazım bize menemen için? Biber biber. Burada biber yok. Peki kuru soğan. Şimdi gelelim kuru soğana. Nedir bizim TÜİK’teki kuru soğan fiyatımız 7, 66 TL. Gelin bir de buraya bakalım 14,90 TL. Yani o zaman TÜİK bizim cebimizden yarım kilo kuru soğanı çalıyor. Ben buradan böyle anlıyorum” dedi.

'ZEYTİNYAĞI TÜİK’İN 2-3 KATI'

Rızvanoğlu, zeytinyağının çeşidine göre TÜİK’e göre 2-3 kat daha fazla olduğunu belirterek, “Menemenin iki tane daha ürünü nedir bunlar? Kaşar peyniri ve yumurta. Gelin bir de bunların fiyatlarına bakalım: TÜİK haziran kaşar peynir; 231,75 TL. Bu markette ise 239 TL Diğeri yumurta. Yumurta en önemli protein kaynaklarımızdan bir tanesi. Yumurtanın adeti TÜİK’te  2,47 TL. Fakat burada 30’lu paketi 80 TL yani adet fiyatı 2, 67 TL. En önemli protein kaynaklarımızdan bir tanesi menemenin de olmazsa olmazı. Şimdi gelelim zeytinyağı fiyatı karşılaştırmasına. TÜİK’te haziran ayındaki kilo fiyatı 113, 37 TL. Gelelim bu markete; iki yüz kırk dokuz TL’den üç yüz yetmiş beş TL’ye kadar farklı fiyatlar var yani iki üç kat daha fazla” diye ekledi.

'İNSANLARIN RIZKINDAN ELİNİZİ ÇEKİN'

Milletvekili Rızvanoğlu TÜİK’in fiyatlandırma hatalarına değinerek, “Geldik gördük. TÜİK’in Haziran ayı fiyatlarıyla marketin fiyatlarını karşılaştırdık. Hep beraber ne kadar farklı olduğunu gördük. Bakın TÜİK’in yaptığı fiyatlandırma hataları yüzünden işçinin, emekçinin, tüm vatandaşlarımızın cebinden para çıkıyor. Para çalınıyor hatta. Biz tekrar buradan TÜİK başkanını şeffaf veri paylaşımına davet ediyoruz. Artık insanların rızkından elinizi çekin” dedi.