DEVA Partili Yeneroğlu: 'Dezenformasyon Yasası'ndan sonra kaç gazeteci gözaltına alındı ve tutuklandı?

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a 'Dezenformasyon Yasası'ndan sonra kaç gazetecinin gözaltına alındığını ve tutuklandığını sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle gazetecilerin maruz kaldığı baskıları Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu. 

18 Ekim 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 7418 sayılı Basın Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un kabulünün yürürlüğe girmesinden itibaren gazetecilere yönelik gözaltılar, tutuklama ve idari para cezalarının arttığını, son zamanlarda iktidarın rahatsız olduğu haberlere yönelik olarak Sulh Ceza Mahkemeleri tarafından doğrudan erişim engelleri getirildiğini ve vatandaşların haber alma özgürlüğünün engellendiğini belirten Yeneroğlu, "Kanunun yürürlüğe girmiş olduğu tarihten günümüze kadar kaç gazeteci gözaltına alınmış, tutuklanmış veya hakkında idari para cezası uygulanmıştır?" diye sordu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) verilerine göre; kamuoyunda Dezenformasyon Yasası olarak bilinen düzenleme kapsamında son bir yıl içerisinde en az 33 gazeteci hakkında sansür yasası kapsamında soruşturma açıldığına, 6 gazetecinin gözaltına alındığına ve 4 gazetecinin tutuklandığına dikkat çeken Yeneroğlu, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin 2023 Dava İzleme Raporu’na göre 314 gazetecinin toplam 154 davada sanık olarak yargılandığını ve bu davaların 133’ünün gazetecilik faaliyetleri nedeniyle açılan davalardan oluştuğunu ifade etti.

Türkiye’nin, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından hazırlanan 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasından 165’inci sıraya gerilediğinin altını çizen Yeneroğlu, Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan, Tolga Şardan gibi gazetecilerin haksız yere cezaevinde kaldığını ve yargılandığını söyledi.

Yeneroğlu, güncel bir örnek olarak ise geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan bilgilerde, 'Sarallar' olarak bilinen suç örgütü üyelerinin yargılandığı davayı haberleştiren Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay’ın “terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme” ve “iftira” suçunu işlediği iddiasıyla tutuklandığına ve dün ise serbest bırakıldığına dikkat çekti.

DEVA Partili Yeneroğlu, Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç’a şu soruları yöneltti:

"1.  Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmiş olduğu tarihten günümüze kadar kaç gazeteci gözaltına alınmış, tutuklanmış veya hakkında idari para cezası uygulanmıştır?

2.  TCK’nın 217/A maddesi kapsamında 2022 ve 2023 yılları arasında kaç kişi hakkında soruşturma açılmış, bu soruşturmaların kaçı kamu davasına dönüşmüş ve dava sonuçlarına göre kaç dava mahkûmiyetle sonuçlanmıştır?

3.  Gazetecilik faaliyetini icra ederken kaç gazeteci kolluk kuvvetleri tarafından darba maruz kalmıştır?

4.  2020, 2021, 2022 ve 2023 yılları arasında kaç tane habere erişim engeli getirilmiştir?

5.  Bakanlığınızca 2021 yılında hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında ‘İfade ve Basın Özgürlüğüne İlişkin Standartların Yükseltilmesi’ başlığı altında vaat edilen “İfade özgürlüğünün en geniş şekilde teminat altına alınması amacıyla ilgili mevzuat uluslararası insan hakları standartları doğrultusunda gözden geçirilecektir.” maddesi kapsamında hangi çalışmalar yapılmıştır?"