DEVA’dan ‘Eşitlikçi Kentler’ raporu: Şiddetle mücadelede tek kapı politikası
DEVA Partisi, 'Eşitlikçi Kentler' raporunu açıkladı. Buna göre şiddetle mücadelede kurumların eş güdümlü çalışacağı ‘tek kapı’ sistemi oluşturulacak ve anadil engeli ortadan kaldırılacak.
ANKARA - Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, başta yerel yönetim süreçlerinde olmak üzere hayatın her alanında kadınların eşit temsiliyetine ilişkin vizyonunu paylaşmak üzere "Eşitlikçi Kentler" konulu basın açıklaması düzenledi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen ile Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Candan Karlıtekin’in katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında Eşitlikçi Kentler Çalıştayı'nın sonuç bildirisi açıklandı.
'ŞEHİRLERİ ADİL VE EŞİTLİKÇİ BİR YAKLAŞIMLA YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ'
DEVA Partisi olarak şehirleri eşitlikçi, adil ve kapsayıcı bir anlayışla yeniden inşa etmek hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Ali Babacan, “Bu dönemde yerel yönetimler eliyle şehirlerimizi sadece çöplerden değil, cinsiyet temelli ayrımcılıktan da temizlememiz gerektiğini düşünüyoruz. Sosyal hayatı paylaşan insanlar arasındaki her türlü ayrımcılığı da reddediyoruz. Yerel yönetimler deyince aklına sadece imar rantı düşenlerin zihniyetini en kısa zamanda tarihin tozlu raflarına kaldıracağız. Eşitlikçi kentler kurma umuduyla tasarladığımız planımız tüm bireylerine karşı eşit ve adil yaklaşan bir şehir yaşamını öngörüyor” diye konuştu.
'ŞİDDETLE MÜCADELEDE ‘TEK KAPI’ UYGULAMASINA GEÇECEĞİZ'
Babacan, çalışmanın detaylarına ilişkin ise şu bilgileri verdi:
“Yaşanabilir şehirlerden konuşmaya önce ‘yaşam hakkı’ndan başlamak gerekiyor. Önce insan diyen DEVA Partisi olarak, Eşitlikçi kentler projesi sayesinde yerel yönetimlerin de kapasitesini etkin kullanarak kadına yönelik şiddetle mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu hususta tek kapı sistemine geçeceğiz. Böylece merkezi hükümetin, belediyelerin, İŞKUR’un, STK’ların, baroların ve şiddet önleme merkezlerinin eş güdüm halinde çalışmalarını sağlayacağız.”
'ANADİL ENGELİNİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ'
"Şiddet anında yerel yönetimlerin hizmetlerine hızla ulaşılmasını sağlayacağız. Bakanlıkla koordineli yürütülecek 7/24 çalışacak yardım merkeziyle çok dilli destek faaliyetini sürdüreceğiz. Böylece şiddetle mücadelede anadil engelini de ortadan kaldıracağız. Şiddetin yaygın olduğu yerlerde panik butonu, mobil güvenlik uygulamaları, kamera sistemleri gibi teknolojik önlemler alacağız. Şiddet mağduru kadınlara istihdam kolaylığı sağlayacak tedbirleri de gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda yerel yönetimlerde ‘mor bayrak’ politikasını hayata geçireceğiz. Mor bayrak politikasıyla şiddet mağduru kadınları çalışma hayatına dahil ederek ayakta durmalarına destek olacağız.”
'DURAK DIŞI YOLCU İNDİRME UYULAMASINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ'
"Tasarladığımız kentler özgürlük ve güvenliği garanti altına alan şehirleridir. Kadınların hak ve özgürlüklerini kullanırken kendilerini rahat ve özgür hissedeceği kenetlerdir. Şehirlerde güçlü aydınlatma sistemi oluşturularak kadınlara destek olacağız. Yine bu bağlamda toplu taşıma hizmetlerinde de yeni bir uygulama başlayacağız. Bu kapsamda gecenin belirli saatlerinde de durak dışı indirme hizmetini hayata geçireceğiz. Bütçelemeyi kadına duyarlı bir anlayışla yeniden yapılandıracağız.”
EŞİTLİKÇİ KENTLER ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRİSİ
Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen de yaptığı konuşmada, hazırladıkları sonuç bildirisini şu şekilde açıkladı:
-Kadına daha güvenli mutlu ve aktif yaşanan şehir hayat sunmak
-Kadının yaşam alanlarına iyileştirici etki sağlamak
-Kadının yerel yönetim karar süreçlerine katılımını artırmak
-Muhtarlarla etkin işbirlikleri sağlayacağız
-İstihdamda kadını özel destekler sağlayacağız. Liyakat ve ehliyet ilkesini gözeterek yerel yönetimlerde kadın istihdamını arttırmak üzere pozitif ayrımcılık yapacak istihdamda kot uygulamasını dikkate alacağız.
-Yerel yönetimlerde mor bayrak uygulaması politikası doğrultusunda özellikle şiddet mağduru kadına istihdam desteği verecek ayakta durmasını varsa çocuklarıyla insan onuruna yakışır şekilde yaşamını sürdürmesini destekleyecek programlar uygulayacağız.
-Kadın sorun ve ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracak ‘cinsiyet tabanlı veri’ envanteri oluşturacak, bölgesel demografik yapıyı da dikkate alarak koruyucu önleyici çalışmaları destekleyecek ‘risk haritaları’ hazırlayacağız.
-Bölgesel dijitalleşme politikaları ve planları uygulayacak, bölgenin sosyo kültürel yapısını ölçü alarak fırsat eşitsizliklerini giderecek, kadın lehine alt yapıyı güçlendireceğiz.
-Kendine yeten mahalle inşa edeceğiz. Kadının yaşamını kolaylaştıracak ‘15 dakikalık kent’, ‘kendine yeten mahalle’ modeli ile temel ihtiyaçlara (park, sağlık ocağı, ticari ihtiyaçlar) yürüme mesafesinde ulaşım sağlayacak tasarımları destekleyeceğiz.
'KADININ İYİ HİSSETMESİNİ AMAÇLIYORUZ'
Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Candan Karlıtekin ise, “Kadının ekonomik ve sosyal hayatta eşit şekilde yer almadığı bir gerçek. Siyasette kadın temsilinin dengeli bir şekilde dağılımı biraz daha gecikecekse kadının sesi nasıl duyulacak? Bu sonuç belgesi DEVA Partisi’nin imza altına aldığı bir senet olarak kayıt altına alınmıştır. Kadının sosyalleşmesi, kendini geliştirmesi ve kendini iyi hissetmesini amaçlıyoruz” dedi.