DEVA'lı kadınlar İstanbul Sözleşmesi için Danıştay'a yürüdü

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını protesto eden DEVA Partisi üyesi kadınlar, Danıştay'a yürüdü. Kadınlar, “Etki altında kalmadan karar verin” çağrısında bulunup yürütmeyi durdurma davası açtı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) üyesi kadınlar, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla ayrılmasına karşı Danıştay’da dava açtı.

Mustafa Kemal Mahallesi’nde bulunan parti genel merkezinde bir araya gelen kadınlar, araçlar ile Danıştay’a yakın bir noktaya geldi. Ellerinde “DEVA yaşatır”, “Şiddet sustukça çoğalır”, “Şiddete suskun kalmayacağız”  dövizleri ile Danıştay’a yürüyen kadınlar, burada basın açıklaması yaptı.

'BAHANELERİ BIRAKIN ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIN SESİNİ DUYUN'

DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, geçtiğimiz günlerde başlattıkları “DEVA Yaşatır” kampanyası kapsamında adalet sağlanana kadar susmayacaklarını kaydetti. İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılınmasına karşı sadece Ankara’da değil, Türkiye’nin dört bir yerinde dava açtıklarını ifade eden Esen, “Bahaneleri bırakın şiddete uğrayan kadınların sesini duyun. Şiddetsiz bir ülke, dünya istediğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. İstanbul Sözleşmesi bir anda ortaya çıkmadı. İstanbul Sözleşmesi’nin hazırlanmasında kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın örgütlerinin isyanı vardı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Naide Opuz kararı vardı” dedi. (DUVAR)


“DANIŞTAY KARARINI HİÇBİR ETKİ ALTINDA KALMADAN VERMELİDİR”

İstanbul Sözleşmesi’nin AK Parti iktidarı döneminde yani 2011 yılında imzalandığına dikkat çekerek aradan 10 yıl geçtiğini hatırlatan Esen, şöyle konuştu:

“Şimdi Sözleşmenin imzalanmasının üzerinden 10 yıl geçmişken bazı kesimleri memnun etmek için Sözleşmeyi kaldırmak mesnetsizdir. TBMM’den onaylanarak geçen uluslararası bir sözleşmeden sadece Meclis kararı ile geri çekilmek mümkündür. Böyle olmayan bir çekilme yok hükmündedir. 2020 verilerine göre kadınların toplumda yaşadığı en büyük sorun yüzde 66 ile şiddettir. Fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan 10 kadından sadece biri yardım isteyebilmiştir. Sadece geçtiğimiz hafta 23 Mart’ta 5 kadın hunharca öldürülürken, biz İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğimizi Avrupa Konseyi’ne bildiriyorduk. Danıştay yetkililerinden beklentimiz kararlarını hiçbir etki altında kalmadan, hukuki sorumluluklarının bilincinde olarak vermeleridir.”

DANIŞTAY’DA DAVA AÇILDI

Danıştay önünde yapılan basın açıklamasının ardından avukatlar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı Danıştay’da dava açtı. DEVA Partisi il başkanlıkları da eş zamanlı olarak bulundukları illerdeki idare mahkemelerinde aynı şekilde dava açacak.