Devlet Bahçeli'nin isteğiyle, Alparslan Türkeş'in memleketine cemevi yapılıyor
Kayseri Pınarbaşı Belediye Başkanı, Alparslan Türkeş'in köyüne cemevi yapıldığını söyledi, talimatın Devlet Bahçeli'den geldiğini açıkladı.
DUVAR - MHP kurucusu Alparslan Türkeş'in memleketi Kayseri Pınarbaşı'na cemevi yapılıyor. Kayseri Pınarbaşı Belediye Başkanı Menduh Uzunluoğlu, talimatı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin verdiğini, inşaatın 1,5 ay önce başladığını söyledi.
İktidara yakın Sabah gazetesinin haberine göre, Uzunluoğlu çevre düzenlemesiyle birlikte toplam 3 bin 840 metrekare alan üzerinde bina inşaatı yapıldığını bildirdi. "40 günde inşaatı bitiriyoruz. 15-20 güne kadar açılışı yapacağız" diyen Uzunluoğlu, Bahçeli'nin 'yeni cemevleri de yapılsın' tavsiyesi verdiğini söyledi. Başkan Uzunluoğlu şöyle konuştu: "Genel başkanımız yurttaşlar arasında ayrım yapmadığını her zaman dile getiriyor. Bahçeli'nin grup toplantısında 'Cami ne kadar bizimse cemevi de o kadar bizimdir' ifadesi de bunun bir göstergesidir. Onun tavrı tüm ülkücülerin tavrıdır. İmkanlar nispetinde camilere nasıl bakıyorsak cemevlerine de aynı bakış açısıyla bakar, yenilerini yaparız. Türkeş'in de Aleviler ile ilgili hassasiyeti aynıydı. Bizler de onlardan öğrendiğimiz her şeyi hayata geçiriyoruz."
Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte Hüseyin Gazi Cemevi'ni ziyaret etmişti.
Erdoğan geçtiğimiz günlerde, Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni düzenlemiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulacağını açıklamıştı. Başkanlığın cemevlerinin tamamını yöneteceğini belirten Erdoğan, cemevlerinin aydınlatma, içme ve kullanmak suyu, bakım giderlerinin karşılanması ve imar planlarındaki yeriyle ilgili sorunların çözüleceğini söylemişti. Talep edenlere bu kurumsal bünyede kadro da verileceğini ifade eden Erdoğan, birçok Alevi sivil toplum örgütünün 'cemevleri ibadethane statüsüne alınsın' talebiyle ilgili ise bir açıklama yapmamıştı.
Cumhur İttifakı ortaklarından MHP'nin lideri Bahçeli ise salı günü yaptığı grup konuşmasında "Cemevi de cami de bizimdir" çıkışı yaparak Erdoğan'a destek vermişti. Bahçeli cemevlerine ibadethane statüsü verilmesini destekleyeceklerini de söyledi.
Neden önemli?
Türkiye'de 12 Eylül askeri darbesine giden süreçte, Maraş'ta 1978'de Çorum'da 1980'de Alevilere yönelik saldırılar yaşanmıştı. Resmi rakamlara göre Maraş'ta 111 kişi, Çorum'da 57 kişinin öldürüldüğü katliamlarda yüzlerce kişi yaralanmış, Alevilerin yaşadığı mahalle ve bölgelerde ev ve işyerlerine yönelik yağma, talan ve kundaklama suçları işlenmişti. Her iki şehirdeki olayların ardından, dışarından getirilen MHP ve Ülkü Ocakları üyelerinin rol aldıkları ortaya çıkmıştı. Aralarında daha sonra MHP'de siyaset yapan isimlerin de bulunduğu sanıklar yargılanmış ve ceza alanlar olmuştu. Sol-sağ çatışması gibi sunulan ancak gerçekte bir inanca yönelik yok etme girişimi olarak kabul edilen Maraş ve Çorum'dan sonra MHP, Alevilerin siyasette en uzak durdukları parti oldu. Alparslan Türkeş'in ölümünün ardından 1997'de genel başkan seçilen Devlet Bahçeli döneminde zaman zaman bazı Türkmen Alevi kurumları üzerinden ilişkiler geliştirilmeye çalışıldı. (HABER MERKEZİ)