Devlet Başkanı Zelenskiy: F-16'lar Ukrayna'da

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, F-16 savaş uçaklarının ülkesine ulaştığını doğrulayarak, "F-16'lar Ukrayna'da. Başardık" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukraynalı pilotların F-16 savaş uçaklarını ülke içindeki operasyonlarda kullanmaya başladığını açıkladı. Jetlerin Ukrayna'ya ulaştığını da böylece doğrulamış olan Vladimir Zelenskiy, uçakların önünde bugün yaptığı konuşmada, "F-16'lar Ukrayna'da. Başardık. Bu jetlere hükmeden ve halihazırda ülkemiz için kullanmaya başlayan adamlarımızla gurur duyuyorum" dedi. 

Reuters haber ajansı, güvenlik gerekçeleri sebebiyle konuşmanın nerede yapıldığını açıklamazken, Zelenskiy burada basına yaptığı açıklamada, Ukrayna'da halen bu jetleri kullanacak yeterli sayıda pilot ya da yeterli sayıda jet olmadığını söyledi. Zelenskiy, "Olumlu olan şey şu ki ilave F-16'lar bekliyoruz... Çok sayıda kişi şu an eğitim görüyor" diye konuştu. Ukrayna Devlet Başkanı, Kiev'in müttefiklerinin Ukraynalı pilotlar ve mühendislik ekipleri için eğitim programı ve fırsatlarını genişletmesinin çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Bu, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin hava kuvvetlerinin yeni gelişim aşaması" dedi. 

KREMLİN 'VURULACAKLAR' DEMİŞTİ

Rusya-Ukrayna savaşı iki yılı aşkın süredir devam ederken, Ukrayna'ya ilk F-16 tipi savaş jetinin teslim edildiği yönündeki haberlere Rusya'dan sert tepki gelmişti. 

Kremlin'den yapılan açıklamada, Ukrayna'ya teslim edilen ABD yapımı F-16 savaş uçaklarının düşürüleceği ve savaş alanında etkilerinin çok az olacağı ifade edilmişti. Konuya ilişkin olarak hafta için bir açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "(F16'ların) sayıları giderek azalacak, vurulacaklar... Ancak elbette bu teslimatların cephedeki olayların gelişimi üzerinde önemli bir etkisi olmayacak" ifadelerini kullanmıştı.

ZELENSKİY: YAKLAŞIK 130 ADET F-16'YA İHTİYACIMIZ VAR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın son aylarda hava saldırılarının şiddetini artırması nedeniyle Batılı müttefiklerinden hava savunmasını geliştirme konusunda destek talebini sürekli ifade ediyordu.

Zelenskiy, mayıs ayında AFP'ye verdiği bir mülakatta, Ukrayna'nın Rus hava kuvvetlerine karşı eşitliğini sağlayabilmesi için yaklaşık 130 adet F-16'ya ihtiyacı olduğunu dile getirmişti.

 

 

 

 

(REUTERS)