Devrimci Yol Karadeniz sorumlusu Sedat Göçmen’e veda
Devrimci Yol hareketinin Karadeniz sorumlularından Sedat Göçmen için Şişli Camii'nde düzenlenen cenaze törenine mücadele arkadaşları, ailesi ve sanatçılar katıldı.
İSTANBUL – Devrimci Yol hareketinin Karadeniz sorumlularından Sedat Göçmen, Şişli Camii’ndeki cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. 73 yaşında kanser nedeniyle vefat eden Sedat Göçmen, öğle namazından sonra Feriköy Mezarlığı’na defnedildi.
Ercan Kesal, Cengiz Bozkurt gibi sanatçıların da katıldığı törende çok sayıda çevik kuvvet görevlendirildi.
'BİZE DEVRİMCİLİĞİ ÖĞRETTİ'
Sedat Göçmen'in oğlu Özgür Göçmen cenazede, "Babam benim kahramanımdı. Bazılarımızın kardeşi, bazılarımızın ağabeyiydi" dedi.
SOL Parti Sözcüler Kurulu Üyesi Önder İşleyen ise "Onurlu, güzelliklerle dolu bitmeyen bir yolculuğun yolcusu. 12 Eylül'ün karanlığı içerisinde, Sedat abinin ayak bastığı yerlerde büyüdüm. O duruluk ve sadelikle bize devrimciliği öğretti" diye konuştu.
SOL Parti MYK üyesi Alper Taş da cenazede konuştu: "Sedat abi bize ne vasiyet etti? Dursun, dedi ki 'o iradeyi bize devretti' Sedat her 1 Mayıs'ta Feriköy Mezarlığı'na gelirmiş. 12 Eylül'de katledilen Behçet Dinler'in cenazesi buradaydı, ona geliyordu. Gezi'nin kahramanı Berkin Elvan da burada olduğu için burada. Sedat abiyi iyi tanıdım. Böyle bir ortamda Sedat abi şunu isterdi, yan yana gelmeyi. Sedat abi bizi birleştirdi. Şimdi biz Sedat abiyi anlatacağız. Anlatarak yaşatacağız."
Sedat Göçmen kimdir?
1952 yılında Kırklareli'nde dünyaya gelen Göçmen, 2 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (SBF) öğrenciliğe başladı. Öğrenci olduğu dönemde SBF-DER başkanlığı da yaptı ve kısa süreli tutukluluklar yaşadı.
Devrimci Yol hareketinin kuruluşundan sonra örgütlenme faaliyetleri için Karadeniz bölgesinde faaliyet yürüttü. Göçmen, 1979’da Fatsa Belediyesi’nin kazanılmasıyla ilgili bir söyleşide, 5 kişiyle çalışmaya başladıklarını söyleyip, nasıl kitlesel bir hareket yarattıklarını anlatmıştı.
Hakkında açılan çeşitli davalar nedeniyle darbeden sonra 1981 yılında Çorum’da yakalandı. Suçlamalar, Fatsa Devrimci Yol Davası ile birleştirildi. 8 yıllık cezaevi yaşamının ardından tahliye edildi.
Sedat Göçmen, Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) kuruluşunda yer almış ve ÖDP’nin isim değiştirmesiyle SOL Parti’de mücadelesine devam etmişti. İstanbul’da yaşayan Göçmen’in bir de “Fırtınalı Denizin Yolcuları” kitabı bulunuyor.