DFG: En az 70 gazeteci tutuklu

DFG’nin gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporuna göre Mayıs ayı boyunca, bir gazetecinin evi basıldı, bir gazeteci gözaltına alındı, yedi haber ve on bir internet sitesine erişim engeli getirildi. 

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), mayıs ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı. Raporda, Mayıs ayında, gazetecilerin üzerinde baskı aygıtlarının diri tutulduğu, basın özgürlüğünü yaralayacak birçok uygulamanın devre konulduğu aktarıldı. 
 
Osmaniye’de belediye ihalelerinde yolsuzluk yaşandığına dair haber yapan bir gazetecinin evinin özel harekat polisleri tarafından basıldığı ve gazetecinin darp edildiği belirtilen raporda, bu tür yöntemlerle basın emekçilerine "Haber yapmayın" mesajı verilmeye çalışıldığı vurgulandı.

LEZGİN TEKAY ANKARA’DA KAÇIRILDI

Raporda, kaçırma ve ajanlık dayatmasının gazetecilere yönelik baskılama yöntemi olarak kullanıldığı belirtildi. Mezopotamya Ajansı muhabiri Lezgin Tekay’ın Ankara’ya ailesini ziyaret ettiği esnada, kendilerini “istihbaratçı” olarak tanıtan beş kişi tarafından kaçırıldığı bilgisine yer verilen raporda, “İki saat boyunca alıkonulan meslektaşımıza ajanlık dayatması da yapıldı. Bu yaşananları şiddetle kınıyoruz. Gazeteciler sizin ajanınız değil; kamu hizmeti yapan, halk için doğruların yükünü taşıyan emekçilerdir. Israrla bilgi almak istiyorsanız doğru ve cesur habercilik yapan gazetecilerin yaptıkları haberleri takip edebilirsiniz!” denildi.
 
Tutuklu gazetecilere yönelik ayrı bir parantez açılması gerektiği ifade edilen raporda, “Son zamanlarda ilk kez cezaevindeki gazeteci sayısında bir azalma yaşandı. Ancak bu azalma gazeteciler üzerindeki yargı baskısının hafiflediğine işaret etmiyor. Zira tutuklu gazeteci sayısının azalma sebebi, meslektaşlarımızın infaz sürelerinin dolması. Sebebi ne olursa olsun cezaevindeki gazeteci sayısının azalması asla yeterli değildir, olmayacaktır da. Bir meslektaşımızın bile cezaevinde olması ifade ve düşünce özgürlüğü açısından asla kabul edebileceğimiz bir şey değil” diye belirtildi.

HAK İHLALLERİ 

Raporda, Mayıs ayında yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı:
 
* 1 gazeteci gözaltına alındı 
* 1 gazetecinin evi basıldı 
* 1 gazeteci saldırıya uğradı 
* 4 gazeteci haber takibi sırasında engellendi  
* 1 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı  
* 1 gazeteci hakkında dava açıldı 
* 1 gazeteciye ceza verildi 
*18 gazetecinin yargılanması devam etti  
* 1 gazeteci cezaevinde hak ihlaline maruz bırakıldı  
* 1 gazeteye ilan kesme cezası verildi  
* 7 haber, 11 internet sitesi, 123 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildi 
* 4 gazetecinin işine son verildi
 
Rapora göre, cezaevlerinde Mayıs ayı itibariyle en az 70 gazeteci tutuklu bulunuyor. (DUVAR)