DİAYDER davası ertelendi: Gizli tanık kendi ifadelerini yalanladı

Kürt imamların yargılandığı DİAYDER davasının 6’ncı duruşması görüldü. 'Padişah' isimli gizli tanık çelişkili ifadeler verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürtçe hutbe ve vaaz verdikleri gerekçesiyle Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (DİAYDER) 23 üyesinin yargılandığı davanın 6’ıncı duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, tutuklu dernek başkanı Ekrem Baran Silivri Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Avukatların ve sanıkların hazır bulunduğu mahkeme, 'padişah' isimli gizli tanığın dinlenmesiyle başladı.

ÖNCE 'TANIYORUM' DEDİ, SONRA TANIMADI

Mahkeme başkanı, gizli tanığa sanıkların isimlerini sordu. Gizli tanık, sorulan isimlerin birçoğunu bildiğini, Diyarbakır’daki toplantılarda PKK’lilerin cenazelerinde gördüğünü iddia etti. Avukatların talebi üzerine mahkeme başkanı bu sefer, isimlerini söylemeden yargılananları gizli tanığa gösterdi. Gizli tanık bu sırada isim olarak ‘tanıyorum’ dediği kişileri ‘tanımıyorum’, ‘görmedim’ yanıtını verdi.

Gizli tanık Aydın Ayhan ve Fevzi Barış’ın isimleri sorulduğunda ‘tanımıyorum’ dediği ancak kamerada görünce Aydın Ayhan ve Fevzi Barış’ı Diyarbakır’daki toplantılarda gördüğünü iddia etti. Aydın Ayhan ve Fevzi Barış ise, “Hayatımızda ne Diyarbakır’ı ne de Bağlar’ı gördük” dedi.

Gizli tanık, DİAYDER’i bilmediğini de ekledi. Mahkeme başkanı, gizli tanığa tutuklu yargılanan DİAYDER Balkanı Ekrem Baran’ın ismi sordu. "Tanıyorum” diyen gizli sanık, kamerada görünce de tanımadığını söyledi.

Gizli tanık ifadesinden sonra mütalaasını açıklayan savcı, Ekrem Baran’ın tutuklu halinin devamını istedi.

'DERNEK BAŞKANI OLDUĞUM İÇİN CEZALANDIRILIYORUM'

Mütalaa sonrasında savunmasını yapan Ekrem Baran, tahliyesini talep etti: “Tahliye edilen arkadaşımla aynı konumdayım. Bir yıldan fazladır hukuksuz bir şekilde cezaevindeyim. Derneğin başkanı olduğum için cezalandırılıyorum.”

Mahkemeye heyeti, DİAYDER’den yardım kartı alan Orhan Cinal’i de dinledi. Cinal şunları söyledi: “Ekrem Baran mahalleden tanıdığım insan. Herkes kendi halinde. Ekrem Bey ile aynı binada oturuyorum. 150 liralık iki yardım kartı aldım. Ekrem bey verdi. Ben de 6 kişilik Sinoplu bir aileye verdim. Mahalleliler bu şekilde yardımlaşıyor. Bu kartlar bir kereye mahsus. Ekrem beyi önemli bir şahıs olarak tanıyorum.”

Avukat Fırat Epözdemir, başından beri hukuki bir yargılama olmadığını belirtti: Epözdemir, “Bu gizli tanık da bizi doğruladı. Abdullah Öcalan'ın 4 ayaklı paradigmasını ayrıntılı bir şekilde anlatmış. Ama burada hatırlamadığını söyledi. Öcalan’ın 4 ayaklı paradigmasını böyle detaylı bir şekilde bilen birini bilmiyorum” dedi.

Mahkeme ara verdikten sonra ara kararını açıkladı. Mahkeme, tutuklu yargılanan Ekrem Baran’ın tahliye talebini oy birliği ile reddetti, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, 21 Ekim 2022 tarihine ertelendi.