Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: 'Meslektaşlarımız serbest bırakılsın'
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, 26 Nisan günü tutuklanan 3 gazetecinin serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
DUVAR - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 23 Nisan'da 3 ilde yapılan ev baskınları sonucunda gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan 3 gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Dernekten yayınlanan "İstanbul'da Tutuklanan Meslektaşlarımız Serbest Bırakılsın" adlı basın açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:
"İstanbul merkezli Ankara, Urfa kentlerinde 23 Nisan’da yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan, Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Enes Sezgin ile Özgür Basın emekçileri Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve Erdoğan Alayumat ile MA eski muhabiri Doğan Kaynak gözaltına alınmıştı. Emniyet işlemleri ardından dün İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen meslektaşlarımızdan Enes Sezgin, Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve Doğan Kaynak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gece saatlerine kadar devam eden hakimlik işlemlerinin ardından ise Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal, Mehmet Aslan ile gazeteci Erdoğan Alayumat tutuklanarak cezaevine gönderildi.
'DEMOKRATİKLEŞME İÇİN GAZETECİLİĞİ YARGILAMAKTAN VAZGEÇİN'
Soruşturmada 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü’ne ilişkin yapılan açıklamaların gazetecileri yönlendirdiği iddia edildi. Meslektaşlarımıza hem savcılık hem de hakimlik ifadelerinde yaptıkları haber ve röportajlar soruldu. Gazetecilerin özellikle bu ülkenin ana gündemleri olan Kürt sorunu, savaş, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi işlediği tüm haberleri cımbızlanarak suç gibi gösterilmeye çalışıldı. Kürt sorunu ve tecridin bu ülkenin temel gündemlerinden olduğunu, gazetecilerin bu konuları işlemesinin suç olmadığını hatırlatıyoruz. Gazetecilerin görevi haber yapmak, haberleriyle toplumu bilgilendirmektir. Soruşturma dosyasına konulan ve “örgüt üyeliği” ile ilişkilendirilmeye çalışılan her bir haber toplum yararı gözetilerek bilgilendirme amaçlı yapılan haberlerdir. İktidar yıllardır Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye’de kanayan yaraya dönüşen her bir gündeme dair haber yapan gazetecileri hedef alıyor. Sansür, soruşturma, engelleme, dava ve tutuklamalarla gazetecileri susturmaya çalışan iktidara çözümün gazetecileri hapsetmekte olmadığını bir kez daha hatırlatıyoruz. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve sorunların çözümü için basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırın, gazeteciliği yargılamaktan vazgeçin."
'KÜRT GAZETECİLER GÖRÜLMEYENİ GÖSTERMEYE, DUYULMAYANI DUYURMAYA DEVAM EDECEK'
2022'den bu yana yaklaşık 40 gazetecinin tutuklandığı hatırlatılan basın açıklaması, şu ifadelerle sonlandırıldı:
"Kürt gazeteciler öncülüğünde 30 yılı aşan Özgür Basın geleneği bugüne kadar hiçbir engelleme karşısında durmadı, susmadı, geri adım atmadı. Son operasyonda da değişen bir durum olmayacaktır. Kürt gazeteciler görülmeyeni göstermeye, duyulmayanı duyurmaya devam edecektir. Bu anlamda bir kez daha tutuklanan meslektaşlarımızın gazeteci olduğunu ve bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Tüm meslek örgütlerine ve halklara da haber alma hakkını ve gazeteciliği savunmak için ortak mücadele etme çağrısında bulunuyoruz. Gazetecilik suç değildir, yargılanamaz!"