Dicle Üniversitesi öğrencileri: Fakülte zorla beton yığınına taşınıyor

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencileri, fakültelerinin taşınmasına tepki göstermek üzere oturma eylemi başlattı. İkinci gününde Diyarbakır Barosu da oturma eylemine katılarak destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Topal

DİYARBAKIR - Hukuk Fakültesi öğrencileri, fakültenin yapımı devam eden başka bir binaya taşınmasına tepki gösterdi. Oturma eylemi gerçekleştiren öğrencilere İHD ve Diyarbakır Barosu da destek verdi.

Oturma eyleminin ardından öğrenciler basın açıklaması gerçekleştirdi. Fakültelerinin taşınmasıyla birlikte eğitimde birçok sorun yaşadıklarını belirterek öğrenciler, taşınma kararından vazgeçilmesi çağrısında bulundular.

FAKÜLTEMİZİN TAŞINMASINI İSTEMİYORUZ

Açıklama okuyan öğrencilerden Pelin Özkahraman, yeni fakültenin öğrencilerin ihtiyaçlarını hiçbir şekilde karşılamadığını belirterek hukuk öğrencilerine sorulmadan fakültenin taşınmasına sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Özkahraman, “Tepkimiz, 40 yıllık tarihi olan fakültemizden hiçbir makul gerekçe gösterilmeden, hiçbir bileşene ve öğrencilere danışılmadan alınan kararla bunca yılın getirdiği birikimi, yarattığı kültürü ve yaşattığı hafızadan, şu an içinde olduğumuz sosyal çevreden kopartılarak, fakültemizin ihtiyaçlarına cevap vermeyen ve henüz yapımı bile tamamlanmayan, etrafında dikili tek bir ağacın bile olmayan, adeta bir beton yığınına zorla taşıtılıyor olmamızadır. Üniversitemizin en önemli markasıdır hukuk fakültesi. Fakültemizin taşınmasını istemeyenler olarak bizler, yeni yapılan binanın bizim ihtiyaçlarımıza hiçbir şekilde cevap veremeyeceğini söylüyoruz” dedi.

BU DURUŞUMUZDA KARARLIYIZ

Hukuk Fakültesi öğrencilerinden Dicle Avcı ise, yeni yapılan fakültenin henüz inşaat halinde olduğuna dikkat çekerek hukuk öğrencileri adına verilen taşınma kararından bir an önce vazgeçilmesini istedi. Rektörlükle yapılan görüşmede kendilerinin dikkate alınmadığını belirten Avcı, “Yeni yapılan binanın bir fakülte olarak henüz tamamlanmadığını da gittiğimizde gördük. Bazı tesisat işleri tamamlanmış değil. Üst katlara bir metre genişliğindeki ve normal bir merdivenden çok daha yüksek merdivenlerle çıkılmak zorunda. İçinde asansör var ama kullanılmasına şu an için izin verilmiyor. Kantini yok. Peyzajı da yapılmış değil. Rektörlükle yaptığımız görüşmede sebeplerimizi ve taleplerimizi net bir şekilde sunduk. Bizler kendilerine taleplerimizde ısrarcı olduğumuzu, istediğimiz sonuca ulaşana kadar tepkimizden ve talebimizden ödün vermeden ilerleyeceğimizi ve hakkımızı sonuna kadar savunacağımızı söyleyip yanından ayrıldık. Bu duruşumuzda kararlıyız” ifadelerini kullandı.

NAHİT EREN: GELECEĞİN HUKUKÇULARININ YANINDAYIZ

Öğrencilere destek veren Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sorunun çözümü için Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’nden görüşme talep ettiklerini belirterek, bu süreçte hukuk öğrencileriyle dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi. Eren, “Burada toplanan öğrenciler, geleceğin yargıçları ve avukatları olacak. O yüzden öğrencilerin taleplerine kulak verilmesi gerekiyor. Öğrenciler, birçok hukukçunun hafızasında yer edinen bu binayı terk etmek istemiyorlar. Bu çok zor bir talep değil. Binanın yapılış tarihini gerekçe göstermişler sanırım. Ancak burada bulunan binaların çoğu hemen hemen aynı tarihlerde yapılmış. Biz Diyarbakır Barosu olarak geleceğin hukukçuları olacak öğrencilerin yanındayız. Ziyaretimizin nedeni de budur” diye konuştu.

DİCLE HUKUK FAKÜLTESİNİN TARİHİNİ ÖLDÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Fakültelerinin taşınmasına dair konuştuğumuz Hukuk Fakültesi öğrencilerinden Zeynep Gençer, kendilerine Hukuk Fakültesi binasının eski olduğuna dair gerekçe sunulduğunu fakat aynı zamanda diğer fakültelerden öğrencilerin yerleştirileceğini ifade etti. Gençer, “Bizi fakülteden çıkardıktan sonra Sağlık Bilimlerinin bazı sınıflarını buraya getirmeyi düşünüyorlar. Bizimki can da onların ki ne? Biz burada eğitim görmek istiyoruz. Dicle Üniversitesi’nin bir tarihi var, bu tarihi öldürmeye çalışıyorlar. Biz de buna karşıyız” ifadesini kullandı.

YENİ FAKÜLTE NEREDEYSE İNŞAAT HALİNDE

Yeni binanın inşaat halinde olduğuna dikkat çeken hukuk fakültesi öğrencilerinden Berken Tutar ise yeni binanın eğitim açısından yetersiz olduğunu söyledi. Tutar, “Biz burada özgür üniversitelerde okuduğumuz fikrindeyiz. Karar alınırken öğrencilerin de katılım sağlaması gerektiği fikrindeyiz. Böyle bir kararda , kültürel olarak bu zamana kadar gelmiş bu binanın taşınmasında, bizim fikrimiz alınmalıydı. Yeni bina tamamlanmamış, neredeyse inşaat halinde bina. Biz böyle binada okumak istemiyoruz. Çünkü her şeye erişimimiz çok zor olacak. Yemekhane yok, kantin yok, konferans salonu yapılmış değil, sınıflar küçük. Lise binası gibi yapılmış. Biz bu koşullar altında orada okumak istemiyoruz” dedi.
Öğrencilerden Savaş Önal, “Yeni fakülte dağ başında sanki ve sınıflar öğrenci sayısını karşılamıyor. Bunu rektörlükle görüştük fakat bizi dikkate almadı. Bu yüzden oturma eylemine karar verdik. Bu bina tarihi bir bina, dekanlık ve rektörlük bu kararından vazgeçmeli. Zaten yeni fakülte binası hukuk fakültesine uygun yapılmış değil” şeklinde konuştu. (DUVAR)

Zeynep Geçer

Zeynep Geçer

Berken Tutar

Berken Tutar

Savaş Önal

Savaş Önal