Dikili atıksu arıtma tesisi istiyor: ‘Bu denize girmek cesaret ister’

Denizde yaşanan kirliliğe dikkat çeken Dikili Halk Meclisi, Dikili Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapımı için imza kampanyası başlattı.

Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir’in Dikili ilçesindeki Kabakum mevkiinde, Müsellim Deresi’ne bırakılan atıklar nedeniyle denizde kirlilik oluştu. Bölgede bulunan Polyak, Yazgülü, Öğretmenler, Işıkkent, 105 Evler, Grup Kent, Bankacılar siteleri başta olmak üzere birçok site kirlilikten olumsuz etkilendi. Bölge halkı, konu ile ilgili defalarca yetkililere başvursa da herhangi bir sonuç alamadı. "Bu denize girmek cesaret ister” diyen site sakinleri, öncelikli olarak Müsellim Deresi’ne karışan kanalizasyon atıklarının önüne geçilmesi için derenin ıslah edilmesini istedi. Ancak ilçenin atık sorunu yalnızca Müsellim Deresi ile sınırlı değildi.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI: ATIK TESİSİ İSTİYORUZ

İlçede genel olarak bir arıtma sorunu olduğunu belirten Dikili Halk Meclisi ise arıtma tesisi için imza kampanyası başlattı. İmza metninde, “Dikili Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapımı için İZSU’nun proje başvurusu 4 aydır Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayını bekliyor. Bakanlığın projeyi ivedilikle onaylamasını, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de yapım sürecine hemen başlamasını istiyorum” ifadeleri yer aldı. Kampanya kapsamında bölgede 11 bine yakın imza toplandı. Toplanan imzalar kaymakamlık, Dikili Belediyesi, valilik, bakanlık ve İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi ilgili kurumlara verilecek.

‘AKDENİZ VE EGE’Yİ KİRLETİYOR’

Gazete Duvar’a konuşan Dikili Halk Meclisi’nden Eyyüp Sabri Gamsız, Müsellim Deresi ve Dikili merkezinde yaşanan kirliliği şu sözlerle anlattı:

"Merkezde 1980’li yıllarda yapılan bir sistem var. Bütün pislik bir yerde toplanıyor ve çorba gibi karıştırılıyor. Sonrasında hiçbir biyolojik arıtmaya tabi tutulmadan denizin 800 metre ilerisine boşaltılıyor. Bu atıklar da dip akıntı ile Foça açıklarına ve Akdeniz’e gidiyor. Dikili sahiline vurmuyor ama Akdeniz ve Ege’yi kirletiyor. Müsellim Deresi’ne bırakılan atıklar ise denize dökülüyor ve rüzgarla birlikte açı yaparak Dikili merkezinin açıklarına gidiyor. Rüzgar döndüğünde de bu pislik dalgalarla beraber kentin sahiline vuruyor.”

‘BAKANLIĞIN İMZASI BEKLENİYOR’

Atık tesisi için bakanlıktan onay beklendiğini ifade eden Gamsız, “Biz bu kampanyaya 1 yıl önce başladık. Geçen yıl başladığımızda arıtma ile ilgili sıkıntı belediyedeydi. Yaşadığımız sıkıntıları topladığımız 5 bin imza ile Tunç Soyer yönetimindeki belediye ile çözdük. Onlar projeyi ihale ve temel atma aşamasına getirdi. Şimdiki sıkıntı ise bakanlığın mevzuat gereği vereceği imzalar. İZSU bakanlıktan ne kredi ne de borç para istiyor, yalnızca imza istiyor. Bakanlık bu imzayı verdiğinde İZSU ihalesini verip temelini atıp başlayacak. Fakat bakanlık bunu engelliyor. Bu nedenle de bu kampanyaya başladık" dedi.

Kampanya sonunda bir basın açıklaması ve sonrasında Ankara’ya gitmeyi planladıklarını da söyleyen Gamsız, “İzmir’deki 30 ilçede arıtma var bir tek Dikili’de arıtma yok. 1980’li yıllardan bu yana alt kanalizasyon sistemi aynı duruyor. Bu arıtma projesi Müsellim Deresi’nden tutun tüm Dikili’nin alt yapısının yenilenmesini kapsayan bir proje. Yalnızca bir arıtma tesisi yapılıp iş bitmeyecek. Tepeden tırnağa yenileyecek bir proje. İlk olarak merkezde arıtma tesisi yapılacak ve kanalizasyon sistemi yenilenecek” diye konuştu.