dilop Kasım/Aralık sayısı çıktı

Kültür-sanat-politika dergisi dilop’un Kasım-Aralık sayısı yayımlandı. Derginin yeni sayısının dosya başlığı: Ortadoğu Sarkacında Siyaset ve Kürtler...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki aylık periyotlarla Türkçe-Kürtçe yayınlanan kültür-sanat-politika dergisi dilop’un Kasım-Aralık sayısı yayımlandı. Çözülemeyen Kürt sorununun, büyük güçlerin de müdahil olduğu Ortadoğu’nun kaygan siyaset zemininin bir unsuruna dönüşmesi sürecine işaret edilen "Ortadoğu Sarkacında Siyaset ve Kürtler" başlıklı dosya sayfalarında, Arzu Yılmaz, Hişyar Özsoy ve Yusuf Karataş’ın analizleri yer alıyor.

Fewzî Bilge’nin otuz resimlik ‘Bir DersimHikâyesi'ne yer veren derginin kapağı bu diziden alınıyor. Sezai Sarıoğlu da "Sözcük değil, Sözlüktür Dersim" yazısında, farklı boyutlarıyla Dersim’i anlatıyor.

Bu sayıda müzikolog Zeyneb Yaş, Kürt sanatçıları portrelerine Mihemed Arif Cizîrî’yle devam ederken, Rûbar Dîndar da 200’üncü yılı vesilesiyle Engels’i yazdı. Kasım-Aralık sayısında geçmişten çarpıcı olay ve anekdotları yazmaya devam eden Ayhan Erkmen’in konusu, Liceli Ermeni bir ailenin yüz yıl önceki trajedisi.

Yazar Mesut Alp, Afrinli tiyatrocu Îbrahîm Amîr, Mardin’in son çömlek ustası Şeyhmus Kaynaka, heykeltraş/ressam M. Latif Sağlam ve Dersim araştırmalarıyla bilinen akademisyen Zeynep Türkyılmaz derginin bu sayısında röportaj konuğu olarak yer alıyor. 

Yeni sayıda Barış Avşar, arkeoloji tarihini günümüz siyasal hayatıyla buluşturan yazılarına "BÊRÛ ve dil imparatorluğu!" ile devam ediyor. Helîm Yûsiv’in Amûdê Sineması katliamıyla ilgili bir öyküyle yer aldığı dilop’taki diğer öykü de H.Tumanyan’a ait.

Veysi Ülgen’in Diyarbakır’daki Dilan Sineması’nı yazdığı yazı ve sinemacı Ömer Leventoğlu’nun "Bu da mı gol değil?" belgesel filmine dair yazısının yanı sıra, Mehmet Bayrak, Anadolu-Mezopotamya gezi edebiyatı temsilcileri’ni, Ragıp İncesağır’ın Yunus Emre’yi yazdığı bu sayıya, Muslum Aslan ve Evin Güneş de şiirleriyle katkı sunuyor.