dilop yeni sayısıyla 4 yaşında

Kültür-sanat-politika dergisi dilop’un Mart-Nisan sayısı çıktı. Derginin yeni sayısının dosya konusu "Anadilsizlik ve Yabancılaşma" oldu.

Kapak fotoğrafı : Malik Kaya , Dersim
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki aylık periyotlarla Türkçe-Kürtçe yayınlanan kültür-sanat-politika dergisi dilop’un Mart-Nisan sayısı yayımlandı. 2018 Newroz’unda yayın hayatına başlayan dergi, 4. yılını kutluyor. Derginin yeni sayısında, dosya sayfalarında yer alan söyleşide anadilsizlik ve asimilasyon meselesi ele alındı. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Bülent Küçük, çeşitli boyutlarıyla anadilsizliği anlatırken ve anadilsizliğin çözümlenmesine dair perspektifler sundu. 

Bu sayıda Barış Avşar, Urartu uygarlığından Newroz’a uzanan tarihsel yol haritasını ele alırken, Şair Sezai Sarıoğlu da özgün üslup ve kurguyla bölge kentlerini yazdığı yazılara, tarihsel Urartu’nun hemen yanıbaşındaki Kars ile devam etti. Arkeolog Mesut Alp ise ‘Şahmaran’ mitini farklı varyasyonları ile ele alırken, yanlış bilinenleri tartıştı ve şahmaranın gündelik hayatımıza yansımalarını örneklerle yazdı. Roni Nasırkaya’nın sözlü Kürt edebiyatının önemli unsurlarından çirokları (masal, mesel, hikâye) derleyip halka ulaştırmak isteyen Ayhan Erkmen’le yaptığı röportajda, Erkmen’in çiroklarla serüveni anlatılıyor.

Recep Maraşlı, “Müzik bu, çalınır…” başlığı altında yazdığı çalıntı müzikler serisine, ‘Kafkas marşı, nasıl İzmir marşı oldu?’ ile devam ediyor. Ozan Serhedî ise Şakiro’nun klamlarındaki ‘erotizm’ imgelerini örneklerle okura sundu. 

28 Şubat 2015’te vefat eden Yaşar Kemal’e dair yazan Mehmet Bayrak, Yaşar Kemal’le tanışmasını ve onun demokrasi ve Kürt meselesine dair çabalarını anlattı.

dilop'un bu sayısında Mela Mihyedîn, ressam Xelef Diljan ile bir dönem çokça dinlenen Ozan Brader'in de hatırlatıldığı bir söyleşi yaptı. Fewzî Bîlge’nin resimlerine dair okumaların yer aldığı dilop’un 19’uncu sayısında Çîdem Baran, Bulent Gedîk, Bengi Berfin Odabaşı, Savaş Yadırgı, Veysi Ülgen, Ragıp İncesağır, İbrehim Karaca, Îbrahîm Genç ve Şeyhmus Diken yazı ve söyleşileriyle; Arjen Arî, Mela Ehmedê Namî ve Hejar Mukriyanî de şiirleriyle yer aldı. Derginin kapak fotoğrafı ise Dersim’den Malik Kaya’ya ait.

dilop, belirli kitabevlerinin yanı sıra emekkitap.com, babil.com, odakitap.com, eganba.com adreslerinden de temin edilebiliyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Etiketler Dilop dergi anadil