Dilruba Kayserilioğlu davası ertelendi

Dilruba Kayserilioğlu hakkında, 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla açılan dava 31 Ekim'e ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sokak röportajında Instagram'ın erişime engellenmesi ve sokak hayvanlarıyla ilgili yasayı eleştiren Dilruba Kayserilioğlu hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla iddianame hazırladı. 

İddianamenin kabul edilmesinin ardından bugün İzmir 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, Kayserilioğlu’nun Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan hükümler kapsamında 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını talep etti.

Dilruba Kayserilioğlu, düşünce özgürlüğü kapsamında fikirlerini açıkladığını söyledi. Sanık avukatları da Kayserilioğlu'nun beraatini talep etti.

DAVA ERTELENDİ

Sanık avukatları savcının görüşüne karşı savunma yapmak için süre istedi. Duruşma 31 Ekim, saat 14.30'a ertelendi.

'BERAAT EDECEĞİME İNANIYORUM'

Duruşma sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Dilruba Kayserilioğlu, "Ben her zaman üstüne basa basa söyledim. İfade özgürlüğü kapsamında eleştirilerimi dile getirdim. Hala bu eleştirilerimin de arkasındayım. Çünkü fikir ve ifade özgürlüğü var. Dava hala devam ediyor. Bu dava, şahsi alınıp gündemde hiçbir suç yokmuş gibi, katiller kol gezmiyormuş gibi, her şey güllük gülistanlıkmış gibi hala daha benim üstümden yürünmeye devam ediyor. Ben suçsuz olduğumu her zaman söylüyorum. Her zaman da beraat edeceğime inanıyorum. Fikirlerimin her zaman arkasında olduğumu savunuyorum. Bir Türk vatandaşı olarak eleştirilerimi dile getirdim. Avukatlarım da davanın takipçisi. Gittiği yere kadar onlar götürme niyetinde. Biz de götürme niyetindeyiz. Vatandaş olarak haklı olduğum için kazanacağıma hukukun da doğrudan yana olacağına sonuna kadar inanıyorum" dedi.

'BİZİM HUKUKA OLAN GÜVENİMİZ TAM'

Dilruba’nın beraatine karar verileceğine inandıklarını belirten Avukat Hüseyin Yıldız ise, şu ifadeleri kullandı:

"Normalde biz asliye cezada görülen davalarda böyle bir ay sonraya duruşma günü alamıyoruz ama bu dosyada bir ay sonra duruşma günü aldık. Türkiye’de hukuka güven yüzde 20’nin altına düşse de bizim hukuka olan güvenimiz tam. Biz müvekkilimizin ifade özgürlüğü kapsamında beyanlarını her Türk vatandaşı gibi yönetime karşı olan eleştirilerini dile getirdiğine inanıyoruz. Ve suçsuz olduğuna inanıyoruz. Beraat etmesinin kuvvetle muhtemel olduğuna inanıyoruz. Zira Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'yla ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'yle de güvence altına alınmış bir ifade özgürlüğünü anlatıyor. Demokrasinin gereği yöneticilerimizin biraz daha eleştiriye açık olması gerekiyor. O nedenle biz Dilruba’nın uçsuz olduğuna inanıyoruz. Kuvvetle muhtemel beraat edeceğine inanıyoruz. Çünkü hukuk, adalet gün gelecek elbet bir gün bize doğruyu söyleyecektir."

GÖZLEMCİLER VE GAZETİCİLER SALONA ALINMADI

Öte yandan duruşma salonuna gözlemciler ve gazeteciler alınmadı. Basına getirilen engelin gerekçesi açıklanmazken, duruşma salonuna polisler alındı.

Ne olmuştu?

Sokak röportajında Instagram'ın erişime engellenmesi ve sokak hayvanlarıyla ilgili yasayı eleştiren Dilruba Kayserilioğlu, 12 Ağustos'ta tutuklandı. "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamaları yöneltilen Kayserilioğlu'nun tutukluluğuna avukatı Hüseyin Yıldız, itiraz etti. Ancak itiraz reddedildi.

İkinci itiraz üzerine Dilruba Kayserilioğlu'nun "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasından tahliyesine karar verildi. "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan tutukluluğu süren Kayserilioğlu'nun serbest bırakılması için tekrar itiraz edildi. Bu son itiraz üzerine Kayserilioğlu 29 Ağustos'ta tahliye edildi.

Dilruba Kayserilioğlu, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçunu basın yoluyla işlenmekten 6 yıla hapis istemiyle dün hakim karşısına çıktı.

Mahkeme, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçu oluşmadığından Kayserilioğlu'nun beraatine karar verdi.

Kayserilioğlu'nu "Halkın bir kesimini alenen aşağılamak" suçundan 6 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, bu eylemin basın yayınla yapıldığı için cezayı 1/2 artırarak 9 aya çıkardı. Mahkeme ayrıca, iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 7 ay 15 güne düşürdü.

Hakim, hükmün açıklanmasını geri bıraktı ve Dilruba Kayserilioğlu hakkındaki adli kontrol kararını kaldırdı.

Serbest bırakılmasının ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Kayserilioğlu hakkında bu kez de "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla dava açıldı. 

(HABER MERKEZİ)