Dışarıda yemeğin fiyatı 'uçtu': Fast food'un kar marjı ne kadar?
Merkez Bankası’nın yayımladığı, yiyecek sektöründeki fiyatlama davranış bozukluklarını gösteren araştırma, bu sektörlerdeki kâr marjının pandemiden sonraki dönemde sıçradığını gösteriyor.
DUVAR - Son dönemlerde ev yemeğinden fast food'una dönerinden kebabına dışarıda yemek yemek lüks oldu.
Prof. Dr. Hakan Kara ve Prof. Dr. Ensar Yılmaz da verileri yorumladı.
Gıda fiyatlarındaki yükselişin ardından, yükselişe geçen konaklama ve yiyecek hizmetlerindeki fiyatlar, dışarıda yemek yemeyi neredeyse imkansız gale getirdi.
Merkez Bankası yemek fiyatlarında davranışları ve maliyetleri inceledi.
TÜİK verilerine göre, genel enflasyon endeksinde son 5 yıldaki değişim yüzde 508 olurken, gıdada yüzde 674, lokanta ve otellerde yüzde 704 seviyesinde gerçekleşti. Detaylarda da lokanta, pastane, kafe vb. yerlerde yenen yemeklerin endeksindeki değişim 5 yılda yüzde 799, içecekler de yüzde 542 oranında artmıştı.
Sektörlerdeki cirolara bakıldığında konaklama ve yiyecek hizmetlerinin 2020 yılında pandemi nedeniyle yaşadığı küçülme görülürken, 2021-2022 ortalamasının yüksek olduğu dikkat çekiyor. Yemek hizmetlerinin de gıda hariç enflasyondan ayrışarak, çok daha yüksek bir fiyat artışı seyri izlediği görülüyor.