Discord'dan sızdırılan belgeler: Ukrayna, Kremlin'i vurursa ne olur?

Discord anlık mesajlaşma platformundaki gizli sohbet odalarından sızdığı değerlendirilen ABD'ye ait gizli belgelerde Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İlk olarak bilgisayar oyunu oynayanların Discord anlık mesajlaşma platformunda kurduğu sohbet odalarından sızdığı değerlendirilen ABD'ye ait gizli belgelerde Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin yeni detaylar ABD ve İngiltere basınına yansıdı. 

The Guardian'ın açık kaynak istihbarat analistlerine dayandırdığı haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) sosyal medya mecralarına sızdırılan 'gizli' ibareli yaklaşık 100 belge, ilk olarak Discord'daki bir sohbet odasında Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin bir tartışmada taraflardan birinin diğerini ikna etme çabası sonucunda ortaya çıktı.

DISCORD'DA TARTIŞMA ÇIKTI: "AL, SIZAN BELGELERE BAK'

Gazetenin haberine göre, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde, Rusya ve Ukrayna arasında şiddetli çatışmaların devam ettiği Bahmut'taki karşılıklı can kayıplarını gösterdiği iddia edilen ve sosyal medyada paylaşılan bir belgenin iki farklı versiyonunun kaynağı, Discord'daki kapalı sohmet odalarıydı. 

"Minecraft Earth Map" isimli bir sunucuda paylaşılan belgelerden 10'u 4 Mart tarihinde paylaşılmıştı. Söz konusu belgeler, yaklaşık bir ay sonra internette dolaşıma girdi. Buna göre, Minecraft haritaları ve Rusya-Ukrayna savaşının gidişatı ile ilgili bir tartışma sırasında bir Discord kullanıcısı, "Al, sızan belgelere bak" diyerek Ukrayna ile ilgili 10 belge gönderdi. Kullanıcının paylaştığı belgelerin üzerinde 'çok gizli' ibaresi bulunuyordu. 

GİZLİ BELGELERDE YENİ İDDİALAR: BATI'NIN ÖZEL BİRLİKLERİ UKRAYNA'DA

Belgelerin nasıl sızdırıldığı konusunda tartışma ve soruşturmalar sürerken, sızan belgelerde yer alan bilgiler de basına yansımaya devam ediyor.

BBC'nin haberine göre, Pentagon'dan sızdırılan çok sayıda belge, birçok Batılı ülkenin özel birliklerinin Ukrayna’da faaliyet gösterdiğini de ortaya koydu. 

23 Mart tarihli belgeye göre, Ukrayna'daki en büyük yabancı özel birlik 50 kişilik ekiple İngiltere'ye ait. İngiltere'yi 17 kişilik bir ekiple Letonya, 15 kişilik bir ekiple Fransa, 14 kişilik bir ekiple ABD ve bir kişiyle Hollanda izliyor. Belgelerde, bu ülkelerin özel birliklerinin nerede bulunduğu ve Ukrayna'da tam olarak ne yaptığına dair detaylı bilgi bulunmuyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı, bu konulardaki standart politikasını sürdürerek konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmazken, 11 Nisan Salı günü bakanlığın Twitter hesabında yapılan paylaşımda, sızdırılan ABD belgelerinin 'ciddi hatalar barındırdığı' ifade edildi.

'SIRBİSTAN, UKRAYNA'YA SİLAH GÖNDERMEYİ KABUL ETTİ'

Sızdırılan belgelerde yer alan bilgilerden biri de Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya'ya yaptırım uygulamayan tek Avrupa ülkesi olan Sırbistan'ın Ukrayna'ya silah göndermeyi kabul ettiği ya da söz konusu silahları çoktan gönderdiği yönünde.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 'Avrupa | Devam Eden Rusya-Ukrayna Çatışmasına Yanıt' başlıklı belgede 38 hükümetin Ukrayna'nın askeri yardım taleplerine yanıtları ele alındı. Söz konusu belge, Sırbistan'ın Ukrayna güçlerine eğitim vermeyi reddettiğini, ancak ülkeye askeri yardım gönderme kararı aldığı ya da söz konusu yardımı halihazırda sağladığı bilgisini içeriyordu. Belgede ayrıca Sırbistan'ın gelecekte Ukrayna'ya silah sağlama yönünde siyasi iradesi ve askeri yetisi olduğu ifade edildi. 

ABD'DEN DÖRT 'UÇ SENARYO': UKRAYNA KREMLİN'İ VURURSA NE OLUR?

Sızan gizli belgeler, ABD Savunma İstihbarat Kurumu'nun (DIA) Rusya-Ukrayna savaşında ortaya çıkabilecek dört 'uç senaryoyu' da ele aldığını ortaya koydu.

The New York Times'ın aktardığına göre, DIA'nın ele aldığı söz konusu senaryolar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin olası ölümleri, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin üst düzey isimlerinin görevden alınması ve Ukrayna'nın Kremlin'i vurma ihtimaliydi.

Belgelerde her bir senaryonun savaşı nasıl tırmandırabileceği, müzakere yoluyla savaşı sona erdirme çabalarına nasıl etki edeceği ve savaşın gidişatı üzerinde büyük çaplı bir etki edip etmeyeceği değerlendirildi. Ukrayna'nın Kremlin'e olası bir saldırısını ele alan kurum, bu durumun savaşı tırmandırabileceği, Rusya'yı topyekun savaş ilanına götürebileceği ve taktik nükleer silah kullanımı ihtimalini masaya getirebileceğini kaydetti. Diğer bir olasılık ise Putin'in kamuoyu tepkisi sonucunda müzakere masasına gelmesiydi. 

MISIR İDDİALARI REDDETTİ: RUSYA'YA ROKET ÜRETMİYORUZ

Öte yandan, Washington Post gazetesi, sızdırılan bir ABD istihbarat belgesine göre, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin şubat ayında Rusya'ya göndermek üzere 40 bin roket üretimi emri verdiğini, "Batı ile sorun yaşamamak için" üretim ve sevkiyatın gizli tutulması talimatını verdiğini iddia etmişti.

Mısır, söz konusu iddiaları reddederken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, konuya ilişkin açıklama yaparak, Mısır'ın Rusya'ya silah temin etmeyi planladığıyla ilgili basında yer alan iddialara ilişkin, "Mısır'ın Rusya'ya silah sağladığına dair hiçbir belirti görmedik" ifadelerini kullandı.

AA'nın haberine göre, Kirby, diplomatik temasların içeriği hakkında konuşmayacağını dile getirerek, "İlgili müttefiklere ve ortaklara ulaşıyor ve uygun şekilde konuşuyoruz" açıklamasında bulundu. (DIŞ HABERLER)