Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çin'e gidiyor

Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama yaparak, Bakan Fidan'ın Çin Dışişleri Bakanı Vang'ın davetine icabeten, 3-5 Haziran tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti’ne resmi bir ziyaret yapacağını duyurdu.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama yaparak Bakan Hakan Fidan'ın Çin Halk Cumhuriyeti'ne üç günlük resmi bir ziyaret yapacağını duyurdu. Bakanlığın internet sitesi ve sosyal medya hesabında paylaşılan açıklamada, "Sayın Bakanımız, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin davetine icabeten, 3-5 Haziran 2024 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti’ne resmi bir ziyaret gerçekleştirecektir" denildi.

Ziyaret ve temasların içeriği hakkında da bilgi veren Bakanlık, "Ziyaret kapsamında gerçekleştirilecek görüşmelerde, ikili ilişkilerimizin ele alınması, ayrıca güncel bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir" dedi.

'4-5 HAZİRAN'DA URUMÇİ'Yİ ZİYARET ETMESİ BEKLENİYOR'

AA'nın aktardığına göre, bu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın bu sıfatlar Çin'e yapacağı ilk resmi ziyaret olacak. Çinli mevkidaşı Vang, Temmuz 2023'te Türkiye’yi ziyaret etmişti.

Dışişleri Bakanı Fidan'ın ziyaret kapsamında mevkidaşı Vang'ın yanı sıra Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Han Cıng ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Çın Vınçing ile de görüşmesi öngörülüyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Çin'de yaşayan Türk vatandaşlarıyla buluşması da planlanan Dışişleri Bakanı Fidan'ın Pekin’deki temaslarının ardından 4-5 Haziran'da Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi ve Kaşgar şehrini de ziyaret etmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne yapması beklenen ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Nisan 2012'de bölgeye yaptığı ziyaretten sonra Türkiye’den en üst düzeyli ziyaret olacak.

Bakan Fidan'ın ziyareti sırasında bulunacağı temaslarda, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra, Ukrayna, Gazze ve Kızıldeniz’deki gelişmelerin küresel tedarik hatlarının güvenliğini ve bazı ulaştırma koridoru projelerini olumsuz etkilediği bir dönemde Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi'nin uyumlaştırılması çalışmaları hakkında da görüş alışverişinde bulunulacak.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)