Dışişleri Bakanı Hüseyin: Irak hava sahasının kullanılmasını asla kabul etmeyiz

Başkent Bağdat'ta İranlı mevkidaşı Arakçi ile bir araya gelen Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, "Savaşın İran'a uzaması ve yayılması bölgede risk ve tehlike oluşturur" diye konuştu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanı Arakçi ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, bugün Irak'ın başkenti Bağdat'ta yaptıkları görüşmenin ardından bir araya geldikleri Dışişleri Bakanlığı'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi. Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, İsrail'in Gazze ve Lübnan'da devam eden saldırılarına işaret ederek, "Başından beri savaşın bölgeye yayılmaması gerektiği, yayılırsa bölgenin tehlikeye gireceği uyarısında bulunduk. Irak hükümeti olarak savaş kararımız bulunmuyor. Savaş ve barış kararı devletin üç kurumu olan Meclis, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın yetkisi dahlindedir" açıklamasında bulundu. 

'SAVAŞ ÇIKARSA BUNU IRAK'TAN UZAK TUTMAK GEREKİR'

AA'nın aktardığına göre, İsrail'in İran'a saldırması halinde tehlikenin büyüyeceğini vurgulayan Hüseyin, "Savaşın İran'a uzaması ve yayılması bölgede risk ve tehlike oluşturur. Bunun için de Irak hava sahasının kullanılmasını asla kabul etmeyiz" dedi.

Bakan Hüseyin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Savaşın yaşanmaması için çabalıyoruz, Allah korusun savaş çıkarsa da Irak'ı ve hava sahasını savaştan uzak tutmak gerekir. Yeni bir savaş çıkması halinde bölgedeki ve Irak'taki IŞİD gibi terör örgütleri yeniden saldırıya geçerek aktifleşecek. Savaş halinde Körfez'deki deniz nakliye yolları ve Hürmüz Boğazı da bundan etkilenecek, uluslararası alanda bir enerji krizi yaşanacak."

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin ayrıca İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ne ve Lübnan'daki saldırılarının sona erdirilmesi ve ateşkesin sağlanması çağrısında bulundu.

ARAKÇİ: TEHLİKELİ BİR SÜREÇLE KARŞI KARŞIYAYIZ

İran Dışişleri Bakanı Arakçi de bölgenin tehlikeli bir süreçle karşı karşıya olduğunu söyledi. Erakçi, şöyle konuştu: "Gazze ve Lübnan'daki Siyonist saldırıların durması için dostlarımızla istişarelerde bulunuyoruz. Tahran olarak savaşın ve olayların tırmandırılmasından yana değiliz. Bölgede barışın sağlanması için çabalıyoruz. Irak hava sahasının bize saldırmak amacıyla kullanılmasına izin vermediği için Irak hükümetine teşekkür ediyoruz."

Bağdat'ta temaslarda bulunan Arkaçi, Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ve Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile görüştükten sonra Irak'tan ayrılacak.

(ANADOLU AJANSI)