Dışişleri Bakanı Saar: İsrail güçlerinin Suriye'deki varlığı sınırlı ve geçici
İsrail Dışişleri Bakanı Saar, İsrail güçlerinin Suriye topraklarındaki varlığının 'geçici ve sınırlı' bir adım olduğunu savundu. Saar, Suriye'deki Kürt azınlığın güvenliğinin sağlanması çağrısı yaptı.
DUVAR - Suriye'de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı gruplar, 27 Kasım'da Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı Suriye ordusuna başlattığı saldırıların sonucunda dün sabah başkent Şam'ın kontrolünü ele geçirdi. Esad ise görevden ayrılarak Rusya'ya gitti. Suriye'de bu gelişmeler yaşanırken, İsrailli yetkililer, İsrail güçlerinin Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi geçerek 1973'ten sonra ilk kez Suriye topraklarına girdiğini bildirdi.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, bugün Kudüs'te düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Suriye topraklarındaki mevcudiyeti hakkında da değerlendirmede bulundu. Saar, İsrail güçlerinin Suriye topraklarındaki varlığının 'sınırlı ve geçici' bir adım olduğunu, söz konusu adımın Esad yönetiminin düşmesi sonrası yaşanan karışıklık sırasında İsrail'in güvenliğini sağlama amacı taşıdığını söyledi.
'GAZZE KONUSUNDA DOLAYLI MÜZAKERELER VAR'
Reuters haber ajansının aktardığına göre, "İlgilendiğimiz tek şey, İsrail'in güvenliği" diyen Saar, Suriye'deki azınlıkların korunması ve Suriye'deki Kürtlere saldırıların durması gerektiğini kaydetti. Suriye'de yönetimi ele geçiren cihatçı grupların liderlerinin 'aşırılıkçı bir ideolojisi' olduğunu söyleyen İsrail Dışişleri Bakanı, Suriye'deki gelişmelere ilişkin olarak, İsrail'in 'beklentilerinin gerçekçi olduğunu' sözlerine ekledi.
İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışma ve karşılıklı saldırıların durması için İsrail ve Lübnan arasında varılan ateşkes bağlamında da açıklama yapan Saar, İsrail'in 'Hizbullah'ın Suriye üzerinden yeniden silahlanmasından kaçınmaya kararlı olduğunu' söyledi. İsrail'in bir yılı aşkın süredir saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ne de işaret eden Saar, Gazze'de rehine takası anlaşması konusunda dolaylı müzakerelerin olduğunu, daha iyimser olabileceklerini ama henüz o noktada olmadıklarını belirtti.
'SURİYE'DEKİ KÜRT AZINLIĞIN GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI'
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda da Suriye'deki duruma değinmişti. Çekyalı mevkidaşı Jan Lipavsky ile görüştüğünü söyleyen Saar, "Suriye'deki olayları ve durumu ele aldık. Hâlâ saldırılarla karşı karşıya kalan Suriye'deki Kürt azınlığın güvenliğini sağlama ihtiyacını vurguladık. Kürtler IŞİD'e karşı cesurca savaştı; uluslararası toplum onların radikal İslamcıların saldırılarından korunduklarından emin olmalı" ifadelerini kullanmıştı.
Ne olmuştu?
İsrailli yetkililer, İsrail güçlerinin Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi geçerek 1973 yılından sonra ilk kez Suriye topraklarına girdiğini bildirmişti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da orduya bundan bir gün önce işgal altında tuttukları Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi 'ele geçirmeleri' talimatı verdiğini söylemişti. Ayrıca İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail ordusunun işgal altındaki Golan Tepeleri'nin Suriye tarafındaki Şeyh Dağı'nı işgal ettiğini doğruladığı belirtilmişti.
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967 yılından bu yana işgal altında tutuyor. 1974 yılında İsrail ile Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
I spoke today with my friend @JanLipavsky, the Czech Minister of Foreign Affairs. We discussed the events and the situation in Syria. I emphasized the need to ensure the safety of the Kurdish minority in Syria, who are still facing attacks. The Kurds fought bravely against ISIS…
— Gideon Sa'ar | גדעון סער (@gidonsaar) December 8, 2024
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)